Tipy a rady 8 tipov ako zahustiť polievku bez múky

Stačí trocha oleja, múky a o pár minút je zápražka do polievky hotová. Rýchle, lacné a jednoduché. No my vám teraz prinášame ďalšie možnosti, ako zahustiť polievku bez múky. Prinášame vám komplexný prehľad najlepších metód, ktoré používajú profesionálni kuchári či gazdinky.  


Ako urobiť klasickú zápražku do polievky s múkou

Skôr ako sa vrhneme na zápražku bez múky, pripomeňme si základ do polievky, na ktorom stavali ešte naše babičky. Klasická poctivá zápražka do polievky sa robí tak, že na panvici rozohrejete tuk (buď olej alebo maslo) a pridáte hladkú múku v pomere 1:1.

Za stáleho miešania ju krátko opražte, ak chcete svetlú zápražku do zeleninových polievok, stačí 1 minúta. Do gulášu alebo strukovinových polievok pražte dlhšie, až kým nedosiahnete zhnednutie zápražky. Dolejte vodu alebo studený vývar a metličkou ju dobre rozmiešajte tak, aby nevznikli hrudky. Nechajte variť ešte asi 10 až 15 minút.

Ako zahustiť polievku bez múky

Ak sa chcete vyhnúť lepku či už zo zdravotných dôvodov alebo chcete vyskúšať nové chute, existuje mnoho spôsobov, ako zahustiť polievku bez múky.

1. Zahustenie polievky solamylom

Zahustenie polievky solamylom (škrobom) je asi ten najbežnejší spôsob zahustenia po múke. Zemiakový alebo kukuričný škrob rozmiešajte v studenej vode a vlejte do už uvarenej vriacej polievky. Pozor! Používajte radšej menšie množstvo škrobu, aby ste namiesto polievky neuvarili puding.


2. Zahustiť polievku sa dá aj vajcom

Vajíčko poriadne rozšľahajte vo vývare alebo vo vode. Dajte si naozaj záležať, aby bolo dobre vymixované, len tak nebude plávať v polievke. Rozmixované vajce vlejte do už hotovej vriacej polievky a chvíľku povarte.

3. Zahustenie polievky: Rozmixovaná zelenina

Hustú zeleninovú polievku pripravíte aj tak, že odoberiete časť zeleniny, rozmixujete ju a pridáte späť do polievky. Tento spôsob je ideálny pre krémové polievky, ako napríklad feniklovo-zelerová polievka.


4. Starý dobrý trik nielen pre guláš – zemiaky

Túto “fintu” poznajú najmä milovníci gulášov. Niekto dáva prednosť väčšiemu množstvu zemiakov, iný zemiaku najemno nastrúhanému a pridanému do polievky či guláša. O hustotu sa postará uvoľnený škrob.

TIP: Máte radi polievky so zemiakmi? Ochutnajte jarnú medvediu zemiakovú polievku s medvedím cesnakom a špenátom.

5. Quinoa, pohánka, proso, ryža

Všetky tieto potraviny nasávajú vodu, a tak robia polievku hustejšou. Navyše poslúžia ako dobrá závarka. Výbornou inšpiráciou je napríklad kelová polievka s quinoou.

8 tipov ako zahustiť polievku bez múky

6. Zahustiť polievku je možné aj vločkami

Ovsené, pohánkové či špaldové vločky, všetky sa dajú použiť na zahustenie polievky. Osmažte nasucho a varte spolu s polievkou. Počas varenia sa rozvaria a polievka bude hustejšia. Ak chcete jemnú konzistenciu, tak pridajte mleté vločky.

Vločky vám nielen zahustia polievku, ale sú aj veľmi zdravé. Spoznajte zdravotné benefity rôznych druhov vločiek.

7. Zahustite polievku hrachovou múkou – hraškou

Hrachová múka neobsahuje lepok a polievka s ňou dostane novú chuť. Je vhodná na prípravu zápražiek do zeleninových polievok, ale aj na obaľovanie mäsa či zeleniny.

8. Moderné zahustenie polievky kokosovou múkou

Kokosová múka je veľmi savá a dokáže zahustiť akúkoľvek polievku vo veľmi malom množstve. Postačí jedna polievková lyžica na 1 liter polievky. Dodá polievke zaujímavú jemne sladkastú príchuť, preto sa hodí hlavne do polievok na ázijský spôsob.

Vytlačiť stránku
Zdielať článok

Články

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.