Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
1. ČO JE PALMOVÝ OLEJ?
Je to jedlý rastlinný olej pochádzajúci z plodov palmy olejovej, ktorej vedecký názov znie Elaeis guineensis. Vyrábajú sa dva druhy: surový palmový olej, získaný vylisovaním dužinatého plodu, a olej palmojadrový, ktorý sa získava rozdrvením jadier, teda kôstok zo stredu samotného plodu. Palma olejová pochádza z Afriky, no pred približne 100 rokmi sa rozšírila z juhovýchodnej Ázie ako druh ozdobného stromu. Indonézia a Malajzia v súčasnosti pokrývajú 85 % celosvetového dodávateľského reťazca, no okrem nich palmový olej produkuje aj ďalších 42 krajín.
2. V KTORÝCH PRODUKTOCH SA NACHÁDZA?
Palmový olej je takmer vo všetkom – nachádza sa v takmer 50 % balených produktov, ktoré možno nájsť v supermarketoch: od pizze, donutov a čokolády až po dezodoranty, šampóny, zubnú pastu či rúže. V mnohých kútoch sveta sa využíva aj v krmive pre zvieratá či ako biopalivo.
3. PREČO JE PALMOVÝ OLEJ VŠADE?
Palmový olej je nesmierne všestranný a má množstvo rôznych vlastností a využití, ktoré ho robia takým užitočným a vyhľadávaným. Pri izbovej teplote zostáva polotuhý, vďaka čomu sa nátierky s ním dajú rozotierať, je odolný proti oxidácii, takže produktom predlžuje trvanlivosť, pri vysokých teplotách zostáva stabilný, a preto ho možno používať vo vysmážaných jedlách, kde pomáha dosiahnuť chrumkavý povrch, a okrem toho nemá arómu ani farbu, a teda nijako nemení vzhľad či vôňu potravinárskych výrobkov. V ázijských a afrických krajinách sa hojne používa na varenie, podobne ako u nás slnečnicový či olivový olej.
4. V ČOM SPOČÍVA PROBLÉM S PALMOVÝM OLEJOM?
Palmový olej je a naďalej zostáva hlavnou príčinou odlesňovania v oblastiach , ktoré patria medzi jedny s najvyššou biodiverzitou lesa na svete. V dôsledku toho dochádza k ničeniu prirodzeného prostredia druhov, ktoré sú už beztak ohrozené, ako je napríklad orangutan, slon bornejský (nazývaný aj trpasličí) či nosorožec sumatriansky. Tento úbytok lesov v spojení s hospodárskou premenou rašelinovej pôdy s vysokým obsahom uhlíka uvoľňuje do atmosféry milióny ton skleníkových plynov a prispieva k zhoršovaniu klimatických zmien Nezodpovedanými ostávajú aj otázky o vykorisťovaní robotníkov a detskej práci. Všetko sú to vážne problémy, ktorých riešenie má v rukách celý sektor produkcie palmového oleja. Pretože sa to dá robiť aj inak.
5. AKÉ RIEŠENIA EXISTUJÚ?
Palmový olej sa dá vyrábať udržateľnejšie a veci je možné zmeniť. V nadväznosti na rastúce obavy o vplyve palmového oleja na životné prostredie a spoločnosť vznikla v roku 2004 organizácia Roundtable of Sustainable Palm Oil (RSPO). RSPO predstavila výrobný štandard, ktorý stanovuje najvhodnejšie postupy pri produkcii a získavaní palmového oleja, a spája väčšinu výrobcov a dodávateľov v rámci tohto odvetvia po celom svete. Okrem toho, že WWF spoločnostiam odporúča kupovať a využívať palmový olej s certifikátom RSPO, vyzýva ich aj k transparentnosti pri používaní palmového oleja a jeho získavaní, aby vedeli, od koho ho kupujú a kde bol vyrobený. Okrem toho ich tiež povzbudzuje, aby investovali do programov a iniciatív zameraných na drobných farmárov a udržateľné hospodárenie v krajine a podporovali ich. Iba na takýchto základoch totiž môžeme stavať a spraviť udržateľný palmový olej v tomto odvetví normou.
6. PREČO JEDNODUCHO NEPREJDEME NA INÝ RASTLINNÝ OLEJ?
Palmový olej je neuveriteľne efektívna komodita a jeho výnosnosť z hľadiska výmery pôdy je väčšia než v prípade akéhokoľvek iného ekvivalentného rastlinného oleja. Pokrýva totiž 35 % celosvetového dopytu po rastlinnom oleji, pričom na jeho produkciu je potrebných len 10 % pôdy. Na získanie rovnakého množstva alternatívneho oleja, napríklad sójového alebo kokosového, by bolo treba približne 4- až 10-krát viac pôdy, čo by celý problém len presunulo do iných častí sveta a ohrozilo iné biotopy a druhy. Palmový olej je navyše dôležitou komoditou pre HDP v rozvojových ekonomikách a jeho produkciou sa živia milióny drobných farmárov. Odpoveďou teda nie je palmový olej skrátka bojkotovať. Skôr musíme žiadať, aby sa riešenie problémov, ktoré sú s ním spojené, robilo rýchlejšie a iniciatívnejšie.
7. DÁ SA VERIŤ PRODUKTOM S CERTIFIKÁTOM RSPO?
Certifikát RSPO je najrozšírenejším nezávislým štandardom zameraným na udržateľnejšiu produkciu palmového oleja. Certifikovaný palmový olej chráni životné prostredie a miestne komunity, ktorých živobytie od neho závisí, a takýto palmový olej môže aj naďalej l zohrávať kľúčovú rolu v potravinovej bezpečnosti. Pri formovaní a ovplyvňovaní certifikátu RSPO zohrávame okrem iných organizácií aktívnu úlohu aj my a pomáhame zabezpečovať ť, že sa prostredníctvom neho zavádzajú ďalšie opatrenia na ochranu ľudí aj planéty. V novembri 2018 došlo k jeho sprísneniu a v súčasnosti predstavuje základný nástroj, pomocou ktorého môžu spoločnosti splniť svoj záväzok používať palmový olej, ktorý nezapríčiňuje odlesňovanie, rozširovanie pôdy na úkor rašelinísk, vykorisťovanie a vypaľovanie.
ČO MÔŽEM SPRAVIŤ JA?
Skúste napríklad sledovať zloženie produktov v obchodoch a nekupujte tie, ktoré obsahujú palmový olej, prípadne si vyberajte iba udržateľnejšie alternatívy s certifikátom RSPO.
Pozrite si nové hodnotenie spoločností využívajúcich palmový olej, zostavené organizáciou WWF. Pomôže vám zistiť, ktoré z vašich obľúbených značiek a predajcov zaručujú používanie udržateľného palmového oleja, čo neprispieva k odlesňovaniu a ničeniu prírody.