20 smart tipov, ktoré vám ušetria energiu v kuchyni

Spotrebu energie v domácnosti ovplyvňujú nielen spotrebiče, ale aj vaše zvyky. Netýkajú sa len zhasínania za sebou či vypínania spotrebičov z elektriny. Spôsob, akým varíte, sa tiež podpisuje pod účet za energie. Skutočne používate rúru podľa návodu? Na aké kúsky krájate potraviny pred varením? A aké hrnce používate? Čítajte a zisťujte, kde všade môžete ušetriť.

Príprava jedla

Nezdá sa to, ale aj spôsob prípravy jedla je jedným z krokov k nižšej spotrebe v kuchyni.

  1. Varenie „aj na druhý deň“ vám ušetrí energiu v dome aj vašu vlastnú. Navyše zohriatie jedla na druhý deň je energeticky menej náročné než varenie jedla nového.
  2. Budete variť z mrazených potravín? Rozmrazte ich v noci v chladničke na najvyššej poličke. Rozmrazovanie v mikrovlnke potraviny znehodnocuje a berie energiu, rovnako ako varenie zmrazených potravín. Pri príprave mrazených potravín však dodržiavajte pokyny výrobcu. Zeleninu a ovocie pred spracovaním nerozmrazujte.
  3. Mäso, zeleninu a ďalšie potraviny krájajte na menšie kúsky. Rýchlejšie sa uvaria.
  4. Na varenie používajte primeranú veľkosť hrncov. Nevarte zbytočne malé porcie vo veľkom hrnci.
  5. Potraviny v hrnci zalejte len takým množstvom vody, aby boli ponorené tesne pod hladinou a použite pokrievku.
  6. Na zaliatie potravín vodou alebo vývarom použite horúcu tekutinu z rýchlovarnej kanvice. Pozitívne to ovplyvní aj chuť jedla.
  7. Zemiaky pred pečením vcelku najprv uvarte v šupe. Potom do nich pichnite oceľovú ihlicu. Skrátite tým čas potrebný na upečenie zemiakov.
  8. Zvyšky jedla, napríklad polievky alebo omáčky, zamrazte a použite neskôr, napríklad ako rýchlu večeru. Rozmrazte ich pri izbovej teplote a zohrejte v mikrovlnke.

20 smart tipov, ktoré vám ušetria energiu v kuchyni

Varenie na sporáku

Či už máte sporák plynový, elektrický alebo indukčný, šetriť energiu dokážete aj tu.

  1. Vyberte správnu veľkosť hrnca alebo panvice podľa horáka. Môžete tým ušetriť až 40 % energie, čím zároveň urýchlite varenie.
  2. Ak máte elektrickú varnú dosku, používajte vždy hrnce a panvice s plochým dnom tak, aby dno bolo v úplnom kontakte s varnou plochou.
  3. Elektrickú a indukčnú varnú dosku udržiavajte čistú. Pripáleniny pohlcujú teplo a varenie je menej efektívne.
  4. Používajte pokrievku. Jedlo sa pod pokrievkou uvarí o polovicu rýchlejšie než bez nej, čo znamená úsporu času aj energie.

Pečenie

Pri pečení vplýva na spotrebu otváranie dvierok aj zbytočne dlhé zohrievanie.

  1. Návod na použitie je užitočné čítanie. Zoznámte sa so svojou rúrou a používajte ju podľa neho.
  2. Každé otvorenie dvierok vyžaduje viac energie, aby sa rúra vyhriala na pôvodnú teplotu. Okrem toho negatívne ovplyvňuje aj samotné jedlo.
  3. Čistota rúry má tiež vplyv na spotrebu. Cez čisté dvierka uvidíte, v akom stave je vaše jedlo bez toho, aby ste dvierka museli otvárať.
  4. Použitie ventilátora spotrebu nezvyšuje, naopak. Piecť môžete pri nižšej teplote.
  5. Budete piecť zemiaky aj kurča? Upečte ich spolu, či už na jednom kvalitnom plechu alebo na dvoch s využitím ventilátora, ktorý distribuuje teplo rovnomerne v celej rúre.
  6. Desať minút pred koncom pečenia rúru vypnite. Počas tejto doby sa teplota udrží na rovnakej hodnote. Samozrejme, kým neotvoríte dvierka.

Výber spotrebičov

Je rozdiel, či budete jedlo zohrievať na sporáku alebo v mikrovlnke, či ho pripravíte v rúre, alebo v toastovači. Malé spotrebiče ako toastovače a hriankovače vám spravia rovnako dobrú službu ako panvica na sporáku či vyhriata rúra, hlavne ak chystáte iba pár porcií jedla.

Investujte do kvalitných hrncov

S kvalitným riadom, vyrobeným z dobre vodivých materiálov, spotrebujete na uvarenie jedla až o štvrtinu menej tepla. Vyhoďte staré pokrivené panvice a namiesto nich si kúpte také, ktoré pekne sedia celým dnom na sporáku, čím dokonale využívajú takmer všetku jeho energiu. Výraznú úsporu energie zaručuje aj tlakový hrniec, hrniec na ryžu či parný hrniec. Jedlo sa v nich pripraví rýchlejšie a v parnom hrnci dokonca môžete uvariť celý obed naraz.

Vytlačiť stránku
Zdielať článok