Recepty Tradičné koláče z kysnutého cesta

Suroviny

500 g hladkej múky
50 g kryštálového cukru
250 ml mlieka
25 g droždia
100 g masla
1 vajce (len žľtok)
1 vajce
soľ
Plnka podľa chuti
tvaroh
slivkový džem (hustý)
celý mak

Postup

1

Zohrejeme asi tretinu mlieka, kým nie je vlažné, pridáme trochu cukru, múku a rozdrobené droždie. Premiešame a necháme droždie pracovať.

2

Roztopíme maslo, vmiešame ho do zvyšného mlieka v mise, následne pridáme cukor, žĺtok a droždie, ktoré nám medzitým narástlo. Posypeme múkou a všetko zmiešame, kým nám nevznikne hladké cesto.

3

Necháme ho vykysnúť asi na dvojnásobnú veľkosť, zakryté.

4

Vykysnuté cesto preložíme z misy na drevenú dosku posypanú múkou a rozvaľkáme ho na hrúbku asi 2 cm.

5

Pomocou pohára vykrajujeme kolieska a jeho opačnou stranou vytvárame jamky určené pre plnku. Okraje pohára by mali byť vždy pokryté múkou, aby sa naň nelepilo cesto.

6

Kolieska ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a okraje potrieme vyšľahaným vajíčkom.

7

Rúru vyhrejeme na 180 °C. Koláče naplníme akoukoľvek plnkou – tvarohom, lekvárom, makom, orechmi atď. – a pečieme asi 20 minút.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept