Recepty Tofu špízy s čili a broskyňou

Suroviny

400 g tofu (Tesco Grill Master Marinovaného tofu s príchuťou sladkého čili)
2 ks broskyne
1 ks červenej cibule
2 lyžice rastlinného oleja
1 čajová lyžička mletého čili
1 čajová lyžička sušeného cesnaku
½ čajovej lyžičky mletého zázvoru
½ čajovej lyžičky soli
Čili-limetková omáčka
2 lyžice thajskej sladkej čili omáčky
2 lyžice sójovej omáčky
2 lyžice sezamového oleja
2 lyžice koriandra (jemne nasekaného čerstvého koriandra)
1 lyžica čerstvej limetkovej šťavy
1 ks koriandra (na ozdobu)
1 lyžica čerstvej limetkovej šťavy (na ozdobu)

Postup

1

Približne 8 špajdlí namočíme do vody, aby nezhoreli pri grilovaní.

2

Tofu vyberieme z obalu a scedíme prebytočnú vodu. Zabalíme ho do čistej kuchynskej utierky a položíme na dosku. Postláčame ho zo všetkých strán, aby sme odstránili čo najviac vlhkosti. Nakrájame ho na rovnomerné veľké kocky vysoké asi 2,5 cm. Broskyne zbavíme kôstok a tiež ich nakrájame na podobne veľké kusy ako tofu. Červenú cibuľu ošúpeme a nakrájame na kúsky podobnej veľkosti.

3

V malej miske zmiešame mleté čili, sušený cesnak, mletý zázvor a soľ, pridáme rastlinný olej a premiešame. Tofu, broskyne a červenú cibuľu striedavo napichujeme na špajdle – začneme s tofu a skončíme s červenou cibuľou. Špízy potrieme olejom s koreninami.

4

V malej miske si pripravíme omáčku. Thajskú čili omáčku, sójovú omáčku, sezamový olej, koriander a limetkovú šťavu dobre premiešame a odložíme bokom.

5

Gril rozpálime na stredne vysokú teplotu. Špízy grilujeme asi 7-8 minút za stáleho otáčania. Počas poslednej minúty ich potrieme z každej strany čili omáčkou. Zvyšok omáčky si odložíme.

6

Špízy preložíme na tanier, polejeme zvyšnou omáčkou a navrch nastrúhame limetkovú kôru. Ozdobíme koriandrom a podávame.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept