Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Tekvicu umyjeme, rozrežeme, zbavíme semiačok a nakrájame na približne rovnako veľké kúsky. So šúpaním tekvice sa nemusíme trápiť. Pečieme ju v rúre vyhriatej na 175 °C na plechu, ktorý sme vystlali papierom na pečenie, približne 45 – 60 minút. Čas pečenia závisí od veľkosti tekvice. Upečenú, mierne vychladnutú tekvicu rozmixujeme dohladka. Ak je príliš hustá, pridáme trochu vody. Tekvicové pyré potom zmiešame s kondenzovaným mliekom, vajíčkami, so štipkou soli a so všetkými koreninami. Cesto vyvaľkáme na veľkosť koláčovej formy a ručne pritlačíme okraje do vlnovky. Ak nám ostalo trochu cesta, môžeme ho vyvaľkať a povykrajovať pekné tvary na ozdobenie koláča. Tie hneď neukladáme na tekuté cesto, ale počkáme, kým sa plnka trochu upečie, aby sa neprepadli dnu. Do formy s pripraveným cestom vylejeme tekvicovú plnku a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Po 15 minútach znížime teplotu na 175 °C a pečieme ďalších približne 40 minút. Po dopečení by sa plnka mala v strede ešte trochu triasť. Pred podávaním necháme koláč vychladnúť. Posypeme ho práškovým cukrom zmiešaným so škoricou. Podávame s lyžicou šľahačky a omáčkou z červených ríbezlí. Malý tip: Semiačka nevyhadzujeme. Môžeme ich vysušiť a získame domácu verziu obľúbenej tekvicovej pochúťky.