Recepty Steak z jeleňa s brusnicovou omáčkou

Suroviny

200 g jelenieho pleca
3 vetvičky tymiánu
1 strúčik cesnaku
1 ČL masla
1 hrsť sušených brusníc
200 ml omáčky demi glace
1 karfiol
1 hrsť strúhanky (panko)
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie

Popis

Steak vyberieme z chladničky minimálne hodinu pred varením, aby dosiahol izbovú teplotu. Opekáme ho na rozpálenej panvici s olejom, pokiaľ nedosiahneme intenzívne hnedú farbu po celom povrchu mäsa. Pridáme dve vetvičky tymianu, cesnak a trochu masla. Mäso musí ostať pružné, aby bolo vo vnútri medium. Necháme ho odpočinúť na teplom mieste mimo panvice. Omáčku demi glace rozohrejeme a pridáme sušené brusnice, krátko povaríme, prípadne zriedime lyžicou vody. Karfiol rozoberieme na ružičky a rozsekáme v kuchynskom mixéri na konzistenciu kuskusu, pridáme lístky z jednej vetvičky tymianu, soľ, korenie a opečieme na masle na panvici, aby karfiol zostal čiastočne surový. Pre chrumkavý efekt môžeme pred opečením pridať aj panko strúhanku. Podávame s čerstvo namletým čiernym korením a kvalitným olivovým olejom.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept