Recepty Steak s citrónovou omáčkou, špenátom a zemiakovou kašou

Suroviny

Steak s citrónovou omáčkou:
500 g hovädzích steakov (Tesco Flank steaku)
1 citrón
½ ČL soli
1 čl mletého čierneho korenia
1 PL slnečnicového oleja
1 PL masla
1 PL medu
1 PL sójovej omáčky
1 PL tymiánu
Špenát:
1 hrsť špenátových listov
2 strúčiky cesnaku
3 PL kyslej smotany
½ jarnej cibuľky
2 PL vody
Zemiaková kaša:
1 kg zemiakov
½ ČL soli
4 PL masla
3 PL kyslej smotany

Postup

1

Steaky nakrájame na tenké plátky hrubé asi 1 cm. Vo veľkej miske zmiešame 3 lyžice oleja, sójovú omáčku, med, citrónovú kôru, šťavu a tymian. Do zmesi vložíme nakrájané mäso a marinujeme približne 25 minút.

2

Na veľkú panvicu nalejeme olivový olej, pridáme maslo a počkáme, kým sa suroviny nespoja. Vložíme mäso a smažíme asi 4 minúty.

3

Keď je mäso hotové, na troške olivového oleja smažíme asi 3 minúty dva nadrobno nakrájané strúčiky cesnaku a cibuľu. Pridáme pol lyžičky soli, čierne korenie a umytý špenát. Počkáme približne minútu a následne vlejeme smotanu a 2 lyžice vody. Smažíme a občas premiešame. Keď sa smotana trošku zredukuje a listy špenátu stratia objem, môžeme podávať spolu s mäsom a zemiakovou kašou.

4

Zemiakovú kašu pripravíme jednoducho: Zemiaky umyjeme, ošúpeme a uvaríme v osolenej vode. Dôkladne scedíme, chvíľu počkáme, pridáme maslo a vyšľaháme. Následne pridáme smotanu a vyšľaháme na hladkú konzistenciu.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept