Sladké či slané pečené pirohy

Suroviny

Cesto na pirohy
4 zemiaky (menšie)
90 g hladkej múky
2 PL kyslej smotany
½ lyžičky soli

Popis

Očistené a pokrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode. Precedíme ich a popučíme. Keď vychladnú, prisypeme k nim múku a 2 PL smotany. Vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme na 2 – 3 mm a vykrajujeme kolieska alebo štvorce s priemerom 10 cm. Naplníme plnkou podľa chuti, uzavrieme a potreté vajíčkom pečieme v rúre 20 minút na 180 °C.

Nápady na sladké i slané náplne

Bryndzová 200 g uvarených popučených zemiakov zmiešame s 250 g bryndze. Mäsová 100 g údeného mäsa nakrájame na malé kocky s 200 g udusenej kyslej kapusty. Slaná tvarohová 250 g tvarohu zmiešame s 2 PL kyslej smotany a sušeným kôprom. Sladká tvarohová 250 g tvarohu ochutíme hrozienkami a 2 PL cukru. Lekvárovo-maková 100 ml slivkového lekváru zmiešame so 100 g mletého maku.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept