Recepty Recept na plnené Portobello, ktorý zvládnete hravo

Suroviny

5 šampiňónov (Portobello)
1 PL slnečnicového oleja (na potretie klobúkov)
Na prípravu plnky
100 g smotanového syra (napr. Lučina)
50 g strúhanej mozzarelly
30 g strúhaného parmezánu
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 PL nasekanej petržlenovej vňate
1 PL nasekanej pažitky
2 PL strúhanky (na zahustenie)
1 ČL sušeného oregana
Mletá údená paprika
Čierne korenie
Soľ
1 PL olivového oleja

Popis

Plnené grilované šampiňóny Portobello – jednoduchý recept, ktorý hravo zvládnete.

Grilovacia sezóna je v plnom prúde a čo by to bolo za grilovačku bez plnených grilovaných šampiňónov. Je to zdravá a chutná delikatesa, ktorá nikdy nesklame. Vyskúšajte výborný recept na plnené Portobello šampiňóny, ktorý hravo zvládne každý.  

Prečo si zamilujete grilované šampiňóny Portobello.

Šampiňóny Portobello sú skvelou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre milovníkov mäsa, ktorí chcú vyskúšať niečo nové. Portobello šampiňóny majú výraznú hubovú chuť a mäsitú textúru, vďaka čomu sú výbornou náhradou mäsa. Navyše sú bohaté na bielkoviny, vlákninu a obsahujú minimum kalórií.

Vďaka tomu, že majú veľké klobúčiky, tak sa ľahko plnia rôznymi zmesami. Medzi najchutnejšie prípravy patrí grilovanie, kedy sa na povrchu húb vytvorí lahodná chrumkavá kôrka, zatiaľ čo vnútro zostáva šťavnaté a plné chuti.

Vysoká teplota grilu umožňuje rýchle opečenie, čím sa uzavrú všetky cenné šťavy a arómy vo vnútri huby. Navyše dym z grilu dodáva šampiňónom jemnú dymovú príchuť, ktorú inou metódou prípravy jednoducho nedosiahnete.

Postup prípravy plnených Portobello šampiňónov

1. Očistíme si šampiňóny: Z húb odrežeme nožičky, hlavičky očistíme vlhkou handričkou alebo kefou, ale neumývame ich pod tečúcou vodou, aby nenasiakli zbytočne vodou. Nožičky posekáme. Klobúky potrieme olejom a posolíme. 

2. Orestujeme si suroviny: Nakrájame si cibuľku na drobno a cesnak. Na panvici s olejom si orestujeme cibuľku, pridáme posekané nožičky šampiňónov spoločne s cenakom. Restujemeaž kým nám zmes nezhnedne a neodparia sa tekutiny. 

3. Pripravíme si plnku: Orestovanú vychladnutú zmes zmiešame v miske so smotanovým syrom, mozzarelou a parmezánom. Pridáme oregano, nasekanú petržlenovú vňať s pažítkou a trošku údenej papriky a premiešame. Plnku podľa chuti dokoreňte a dosoľte. Ak je plnka príliš riedka, zahustite ju ešte strúhankou. 

4. Naplníme šampiňóny plnkou a dáme grilovať: Naplňte klobúčiky plnkou a dajte grilovať na rozpálený gril. Plnené šampiňóny Portobello grilujte približne 12 až 18 minút, kým nebudú mäkké a plnka zlatistá. Po pár minútach môžete klobúčiky ešte posypať zvyšným parmezánom. Ugrilované šampiňóny podávajte teplé a dozdobte pažítkou a petržlenovou vňaťou. 

Ďalšie tipy ako na plnené grilované šampiňóny

- Plnené Portobello s mozzarellou a paradajkami: Do klobúčikov Portobello šampiňónov vložíme plátky mozzarelly a cherry paradajok, pokvapkáme balzamikovým octom a grilujeme, kým sa syr neroztopí. 

- Plnené grilované šampiňóny so slaninou a syrom: Naplníme šampiňóny zmesou orestovanej slaniny, nasekaných nožičiek húb a syra. Pečieme v rúre pri 180 stupňoch približne 30 - 40 minút. 

 

TIP: Vyskúšajte ďalší skvelý recept na plnené šampiňóny so slaninou, syrom a špenátom. 

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept