Recepty Recept na bryndzové halušky pre štyroch

Suroviny

Nákupný zoznam Tesco:
1 kg zemiakov (voľné, skoré)
1 kg polohrubej múky
100 g oravskej slaniny (údená)
200 g kyslej smotany
125 g bryndze (slovenská, chránená)
Suroviny z domu:
soľ

Popis

Bryndzové halušky patria medzi najtypickejšie a najobľúbenejšie slovenské jedlá. Majú dlhú históriu, kedy pastieri oviec v slovenských horách si pripravovali túto špecialitu z čerstvého ovčieho mlieka. Urobte si aj vy chutné domáce halušky s bryndzou, ktoré máte za chvíľu hotové.

Postup prípravy bryndzových halušiek

1. Pripravte si cesto na halušky

Očistite si 1 kilo zemiakov pod vodou a dôkladne ich zbavte šupiek. Pri výbere zemiakov dbajte na to, aby neboli hnilé alebo obité, pretože to môže mať negatívny vplyv na ich chuť. Ošúpané zemiaky najemno nastrúhajte do veľkej misy.
Snažte sa nastrúhať zemiaky rovnomerne, čím dosiahnete lepšiu konzistenciu cesta. K najemno nastrúhaným zemiakom pridajte 250 gramov polohrubej múky a soľ. So soľou opatrne, pretože bryndza, ktorú dáte na halušky je sama o sebe dosť slaná. Zmes dôkladne premiešajte, až vznikne jednoliate cesto bez hrudiek.

 

2. Varenie domácich halušiek

Ak sa vám zdá cesto na domáce halušky príliš hutné, môžete ho zriediť s trochou vody. Nechajte zovrieť vo veľkom hrnci vodu spolu so soľou. Zoberte si sito na halušky a pomocou stierky pretláčajte cesto do vriacej vody. Halušky je treba občas premiešať, aby sa nezlepili. Varíme ich dovtedy, kým nevyplávajú na povrch (približne 3 až 5 minút). Ak halušky vyplávajú na povrch, tak ich pozbierajte sitom a nechajte odkvapkať.

 

3. Opečte slaninku a zmiešajte bryndzu so smotanou

Nakrájajte na kocky oravskú slaninu a vložte na panvicu. Opekajte slaninu na miernom ohni až do chrumkava. Slanina pustí tuk, ktorý dodá domácim haluškám skvelú chuť. V miske si rozmiešajte bryndzu spolu s kyslou smotanou. Podľa chuti môžete aj dosoliť, ale veľmi opatrne, pretože bryndza je už slaná.

 

4. Bryndzové halušky

Uvarené halušky vložte do misy so zmiešanou bryndzou a smotanou. Poriadne premiešajte, aby sa všetky halušky obalili bryndzou. Pridajte chrumkavú slaninu a podľa chuti aj vypečený tuk a dôkladne premiešajte. Halušky podávame hneď, ešte kým sú horúce.

Dobrú chuť  

 

Tipy, ako ešte dochutiť halušky s bryndzou  

Halušky s bryndzou samé o sebe chutia skvele, ale môžete ešte vylepšiť ich chuť pridaním:

  • nasekanej pažítky
  • nasekanej jarnej cibuľky
  • osmaženej cibuľky do zlato-hneda
  • petržlenovej vňate
Vytlačiť stránku
Zdieľať recept

Aktuálne ponuky

1 / 3

Recepty podľa vašej chuti

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.
2 3 4