Recepty Poctivý nedeľný vývar

Suroviny

1 kg slepačej kosti (alebo hovädzie)
2 hlavičky cibule (prepolená, aj so šupkou)
1 hlavička cesnaku (prepolenú)
5 ks bobkového listu
7 ks čierneho korenia
5 ks nového korenia
1 paradajka
soľ
šafran (môžete pridať pre farbu)
Zeleniny
200 g mrkvy
100 g bielej repy
200 g zeleru

Popis

Ak viete, ako správne ochutiť zeleninový či mäsový vývar, nepotrebujete vegetu. Môžete ho pripraviť zo zeleniny, z rýb, hydiny a z rôznych druhov mäsa. Najčastejšie sa varí z hovädziny alebo z teľaciny. Bravčové mäso sa na vývar nepoužíva, bol by sladký. Vývary sú dokonalým základom pocitových domácich polievok či omáčok, ale aj kľúčom k majstrovsky ochutenej prílohe. Delia sa na svetlé a tmavé. Pri príprave svetlého vývaru sa kosti a mäso dávajú variť do studenej vody. Svetlý vývar sa používa ako základ polievok, na podlievanie rizota či dusených jedál a jeho koncentrovaná redukovaná verzia je skvelá na prípravu svetlých omáčok. Pri príprave tmavého vývaru sa mäso, kosti a zelenina najprv pečú približne 30 minút v rúre, následne sa dajú do hrnca a zalejú studenou vodou. Tmavý vývar v koncentrovanej podobe slúži napríklad ako základ na prípravu tmavých omáčok k pečenému, dusenému či varenému mäsu. Ak chceme, aby mal vývar intenzívnejšiu farbu, môžeme mäso a zeleninu pred pečením v rúre potrieť paradajkovým pretlakom. Peknú farbu vývaru zabezpečí aj nasucho dohneda opečená cibuľa. Postup je veľmi jednoduchý. Všetky ingrediencie dáme variť do veľkého hrnca. Varíme na miernom ohni 3 hodiny. Potom všetko precedíme, podľa chuti dochutíme. Zeleninu vyberieme a podľa chuti použijeme. Vývar neodporúčame skladovať spolu so zeleninou, pretože skôr skysne.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept

Recepty podľa vašej chuti

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.
2 3 4