Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Šošovicu necháme namočenú vo vode aspoň tri hodiny. Následne ju scedíme a nasypeme do vriacej vody, varíme 20 minút.
Pripravíme si plnku. Cibuľu, mrkvu, zeler a šampiňóny očistíme a nakrájame nadrobno. V hrnci si rozohrejeme olej. Vložíme do nej cibuľu, mrkvu, zeler a restujeme 5 minút. Pridáme uvarenú šošovicu, šampiňóny a restujeme ďalších 5 minút. Pridáme pretlačený cesnak a restujeme ešte minútku.
K zelenine pridáme paradajkovú pastu, mletú papriku, sušený tymian, rozmarín, petržlenovú vňať a múku. Všetko poriadne premiešame. Pridáme sójovú omáčku, červené víno a vývar. Opäť premiešame a varíme pod pokrievkou aspoň 10 minút. Na záver vmiešame hrášok, soľ a mleté čierne korenie. Povaríme ešte 5 minút, stiahneme z ohňa a odložíme bokom.
Medzitým si pripravíme zemiakové pyré. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky, dáme do hrnca a zalejeme vodou. Privedieme do varu a varíme pod pokrievkou domäkka 20 – 30 minút. Po uvarení zemiaky scedíme, pridáme mlieko, maslo, soľ a černe korenie a poriadne roztlačíme na kašu. Na záver vmiešame syr a pyré odložíme bokom.
Rúru predhrejme na 200 °C. Do zapekacej misy (cca 26 × 18 cm alebo podobne veľkej) dáme šošovicovú zmes a navrch nanesieme zemiakové pyré so syrom. Pečieme dozlatista 20 minút.
Pred servírovaním necháme jedlo trochu vychladnúť.