Recepty Krémová šošovicovo-hrášková polievka

Suroviny

2 lyžice olivového oleja
1 ks cibule
2 ks mrkvy
2 stonky zeleru
4 strúčiky cesnaku
1 lyžica zázvoru (strúhaného čerstvého)
2 čajové lyžičky mletého koriandra
2 čajové lyžičky údenej mletej papriky
1 čajová lyžička mletej rasce
1 štipka mletej škorice
½ čajovej lyžičky soli
1 štipka mletého čierneho korenia
½ čajovej lyžičky kurkumy
1 l zeleninového vývaru
210 g šošovice (Tesco červenej sušenej šošovice (lúpanej, polenej)
400 g konzervy cícer
400 g paradajok (plechovka krájaných paradajok 2x)
100 g hrášku (Tesco žltého hrachu (lúpaného, poleného)
4 lyžice koriandra (najemno nakrájaného)
4 lyžice petržlenovej vňate (najemno nasekanej)

Postup

1

Vo veľkom hrnci rozohrejeme olivový olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, očistenú mrkvu a nakrájaný zeler a za častého miešania varíme asi 8 minút. Znížime teplotu a pridáme pretlačený cesnak a zázvor. Za stáleho miešania restujeme 1 minútu. Vmiešame mletý koriander, mletú papriku, rascu, škoricu, kurkumu, soľ a korenie a za stáleho miešania restujeme 30 sekúnd.

2

Pridáme vývar, scedený a opláchnutý cícer, prepláchnutý žltý hrach a prepláchnutú šošovicu. Zvýšime teplotu na maximum a privedieme do varu. Potom teplotu znížime na stredný stupeň, prikryjeme pokrievkou (necháme ju mierne poodkrytú, aby para mohla unikať von) a varíme, kým šošovica nezmäkne (asi 20 minút).

3

Následne vmiešame paradajky. Varíme ešte 10 minút s pokrievkou a občas premiešame.

4

Odstavíme z ohňa a pridáme čerstvý koriander a petržlenovú vňať. Podávame.

5

Tip: Pre extra krémovosť pridajte 5 minút pred dovarením polievky 100 ml mandľovej smotany.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept