Recepty Chutný adventný veniec

Suroviny

150 g masla
150 g hnedého cukru
2 vajcia (len žĺtky)
1 vajce
250 g tvarohu (mäkkého)
1 pomaranč (kôru)
500 g hladkej múky (dá sa použiť aj hladká špaldová)
½ lyžičky soli
2 balíčky prášku do pečiva
2 PL rumu
50 g mandlí (nasekaných alebo mandľových lupienok, troška si odložte na posypanie)
100 g sušených brusníc
500 ml mlieka (teplého)
1 ks vajca (na potretie)

Popis

Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom, žĺtkami a vajíčkom. Pridáme tvaroh a znovu šľaháme. Zmes ochutíme pomarančovou kôrou, mandľami a brusnicami. Prisypeme múku, soľ, kypriaci prášok, premiešame, prilejeme rum a po častiach pridávame mlieko. Cesto preložíme z misy na dosku, rozdelíme ho na 2 rovnaké časti a urobíme z neho valčeky, ktoré rovnomerne spletieme do plochého vrkoča. Konce spojíme špajdľou alebo špáradlom. Prenesieme ho na vymastený plech, prípadne na papier na pečenie a vytvarujeme do kruhu. Adventný veniec necháme pri izbovej teplote ešte chvíľu kysnúť (20 – 30 minút). Potom ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme zvyšnými mandľovými lupienkami.

Chutný adventný veniec Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 200 °C cca 30 – 45 minút. Treba skúsiť špáradlom, či to stačí. Keď je veniec zvrchu trochu zapečený, znížime teplotu, aby sa prepiekol rovnomerne.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept