Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
„Každého z nás občas prepadne chuť na sladkosti. Deti a športovci majú navyše zvýšenú potrebu jednoduchých cukrov, a práve preto oveľa častejšie pociťujú chuť na sladké. Dopriať si dezert nie je hriech, ak si ho sami pripravíte zo zdravých surovín a nepreženiete to s obsahom cukru - vždy ho navyše môžete v recepte ponížiť. Možno tiež použiť nerafinovaný cukor z cukrovej trstiny alebo cukrovej repy, ktorý si zachováva určité množstvo cenných látok, o ktoré je biely cukor ochudobnený. Dezert ideálne vždy doplňte čerstvým ovocím,“ radí dietologička Zuzana Pavelková Šafářová. Práškový cukor je možné nahradiť sladkou sušenou srvátkoou, avšak výsledná chuť bude iná než pri použití cukru.
Rúru vyhrejeme na 175 °C, tortovú formu vymastíme maslom.
Vymiešame 4 žĺtka a cukor do krému.
Pridáme mandľovú múku (mleté mandle), citrónovú kôru a jemne zmiešame.
Bielka vyšľaháme na sneh a po častiach opatrne vmiešame do žĺtkovej hmoty.
Zmes nalejeme do formy a pečieme asi 30 minút.
Po upečení necháme ešte 15 minút vo forme chladnúť, potom koláč vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.
Môžeme posypať práškovým cukrom a ozdobiť plátkami mandlí.