Recepty Ako správne pripraviť domáci hamburger

Suroviny

Na hamburger
500 g mletého hovädzieho mäsa (9 % tuku)
čili paprička
1 ČL mletej červenej papriky
1 ČL rasce
1 ČL oregana
1 ČL sušenej bazalky
2 ČL paradajkového pretlaku
1 PL dijonskej horčice
1 PL worčestrovej omáčky
soľ
mleté čierne korenie
červená cibuľa
paradajky (mäsité)
ľadový šalát (alebo lollo rosso)
majonéza

Popis

TIP: Najlepší čas na okorenenie domácich hamburgerov je pár minút po tom, ako ich položíte na gril alebo rošt. Soľ začína pôsobiť na mäso, hneď ako s ním príde do styku – rozpúšťa bielkoviny, odčerpáva vlhkosť, čo nepriaznivo ovplyvňuje štruktúru vašich mäsových placiek.

Postup

1

Vo veľkej mise rukou dôkladne premiešame všetky suroviny na burgery.

2

Zo zmesi vytvarujeme šesť plochých bochníkov, prikryjeme ich mikroténovou fóliou a necháme aspoň hodinu odpočívať v chladničke.

3

Pripravíme gril na priame grilovanie. Burgery grilujeme 3 – 5 minút z každej strany.

4

Žemle rozkrojíme a z vnútornej strany ich tiež zohrejeme na grile, bude im stačiť minútka.

5

Podávame obložené svojimi obľúbenými ingredienciami.

Viete, že...?
Predchodcom hamburgera bol tatársky biftek – na kúsky naškrabané alebo namleté surové mäso zmiešané s korením, cibuľou a vajcom. Neskôr niekomu napadlo túto mäsovú hmotu opiecť a karbonátka bola na svete.

Už v roku 1885 pätnásťročný chlapec Nagreem Seymour predával na miestnom jarmoku v americkom štáte Wisconsin mäsové gule z vozíka ťahaného volom. Časom si vraj uvedomil, že jedenie mäsových gúľ na vychádzke nie je ľahké, a tak masovú guľu sploštil a položil medzi dva kusy chleba.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept