Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Dobre zorganizovaná kuchyňa vám pomôže efektívne sa v nej orientovať, variť a tvoriť čo najmenej odpadu. Pripravte sa na rozlúčku s tým, čo doslúžilo, ale aj na dobrý skutok, keď darujete to, čo vám neslúži. Nakúpte priesvitné nádoby, vešiačiky, vyzbrojte sa trpezlivosťou a pustite sa do toho!
Prvým krokom k zorganizovaniu kuchyne, a nielen tej, je zbaviť sa bez milosti všetkého, čo ste použili možno len jeden – dva razy, alebo aj vôbec. Darujte ich niekomu spolu so spotrebičmi, ktoré len zaberajú miesto, pretože ste ich dostali na narodeniny a odvtedy sú zastrčené kdesi vzadu v kuchynskej linke.
Večne tupé nože, zlomené varešky, rôzne otvaráky, tanieriky, šálky bez uška a iné predmety, ktoré skladujete len z akejsi falošnej milosti, už doslúžili. Poďakujte im a odprevaďte ich do smetiaka. Bez milosti.
Aj trvanlivé potraviny majú obmedzenú trvanlivosť. Je to korenie vôbec ešte chutné a voňavé alebo ho používate už len preto, že ho jednoducho máte doma dobré dva – tri roky? A čo ovsené vločky – ste si istí, že v nich nie sú mole?
Viete, aký je rozdiel medzi dátumom spotreby a minimálnej trvanlivosti?
Zlatý kuchynský trojuholník výrazne uľahčuje kuchárovi pohyb po kuchyni a tým šetrí jeho čas, energiu aj nohy. Že ste o ňom ešte nepočuli? Je to trojuholníkové usporiadanie medzi chladničkou, drezom s vodovodom a sporákom, pričom drez stojí na pomyselnom vrchole trojuholníka, chladnička vľavo a sporák s rúrou vpravo, ak ste k drezu otočení tvárou. To je ideálne základné usporiadanie kuchyne. Pri chladničke sú úložné priestory na potraviny. Medzi drezom a sporákom je priestor na prípravu jedál. Nie vždy je možné takto kuchyňu zariadiť, ale môžete sa k tomu aspoň priblížiť. A to tak, že si vašu kuchyňu rozdelíte na zóny, napríklad:
Potom všetky veci roztriedite a poukladáte podľa týchto zón.
Dajte každej veci svoje vlastné, pevne stanovené miesto:
Tip: Zásuvka poslúži aj ako miesto na prehľadné uloženie koreničiek.
Jedným z hlavných tvorcov kuchynského chaosu sú hory všakovakých potravín, uložených v skrinkách. V lepšom prípade ich máte presypané v rôznych zásobníkoch, v opačnom, v pootváraných pôvodných baleniach, z ktorých sa so škodoradosťou vysypú v najnevhodnejšom okamihu.
Premerajte si výšku poličiek v skrinkách a nakúpte si také zásobníky, ktoré sa do nich vojdú. A hoci tie guľaté majú svoje čaro, siahnite radšej po praktických štvoruholníkových. Korenie presypte do identických koreničiek a označte. Priesvitné nádoby, vhodne uložené, vám umožnia na prvý pohľad vidieť stav vašich zásob.
Ste si istí, že v chladničke máte iba veci, ktoré tam patria? A že sú uložené tam, kde im je najlepšie? Zistite to a spravte si v chladničke poriadok podľa dobrých rád.
Keď už budete pozerať do tej chladničky, povyberajte odtiaľ aj ovocie a zeleninu, ktorým chlad neprospieva. Skladujte ich v nádobách s dobrým prístupom vzduchu, napríklad v drôtených košoch. Budete mať prehľad aj o tom, čo už treba spotrebovať.
Vedeli ste, že...
...avokádo sa nemá skladovať s jablkami?
Zdroj: lifehacker.com, realsimple.com