Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Cukor prijímaný s mierou nie je škodlivý. Problémom je pridaný cukor, ktorý predstavuje jedného z najväčších strašiakov moderného stravovania, pretože len ťažko zistíte, koľko cukru ste vlastne cez deň prijali. Na organizmus pôsobí návykovo a navyše neobsahuje žiadne vitamíny, minerály či proteíny. Jeho nadmerná konzumácia môže viesť k poruchám spánku, nervozite, hyperaktivite, zvýšenej kazivosti zubov a, samozrejme, k obezite. Ako sa teda dať na zdravšiu, ale stále rovnako sladkú cestu životom? Skúste iné prírodné sladidlá.
Väčšina svetovej spotreby cukru sa skonzumuje v sladených nápojoch.
Stévia jedlám nepridáva takmer žiadne kalórie a v rovnakej koncentrácii ako cukor je dokonca až dvestokrát sladšia. Stévia upravuje krvný tlak, zlepšuje imunitu, pomáha v boji proti zubnému kazu. Dokonca si ju môžete vypestovať aj doma a jej lístky používať na sladenie.
Trstinový cukor a hnedý cukor sa na seba vzhľadovo ponášajú, a preto si ich môžete ľahko pomýliť.
Trstinový cukor má špecifickú zlatistú farbu, obsahuje ľahko stráviteľné jednoduché cukry a horčík, vápnik, železo i draslík. Mnohí z vás hojne využívajú trstinový cukor v kuchyni, a to najmä pre jeho výnimočnú jemnú chuť.
Hnedý cukor sa získava z cukrovej repy, trstinový z trstiny.
Hnedý cukor sa svojimi účinkami môže vyrovnať tomu trstinovému. Prírodný hnedý cukor je rovnako ako biely cukor vyrobený z cukrovej repy, na rozdiel od neho neprechádza rafinovaním a je lepšie stráviteľnejší ako jeho biely variant. V obchode sledujte, či kupujete hnedý cukor prírodný alebo farbený. Aj farbený melasou alebo trstinovým sirupom, je ešte vždy lepší ako čisto biely. Vďaka prísadám totiž obsahuje zinok, železo či horčík.
Špaldové šúľance s makom oslaďte hnedým alebo trstinovým cukrom
Melasa je stopercentný prírodný produkt, ktorý sa získava extrakciou z cukrovej trstiny. Obsahuje viac vápnika pre zdravé kosti, zuby a vlasy, než samotné mlieko a je tiež významným zdrojom železa v organickej forme s veľmi vysokou vstrebateľnosťou pre zdravú krvotvorbu, silný imunitný systém a odstránenie únavy. Použiť sa dá do sladkých receptov, ale aj na výrobu fantastických marinád na mäso či ako náhrada sladidla do kávy. Vyznačuje sa charakteristickou vôňou, ktorá niekomu nemusí sadnúť, najmä ak melasa už neprechádza tepelným spracovaním.
Melasové sušienky vám dozaista zachutia
Do koláčov, na lievance alebo napríklad pre dosladenie kávy. Javorový sirup sa ako alternatíva k bielemu cukru využíva veľmi často hlavne vďaka svojim nutričným hodnotám. Aj keď pridáva viac kalórií ako biely cukor, obsahuje vitamíny skupiny B, vápnik, železo a tiež stopové množstvo zinku a mangánu, ktoré sa starajú o pevnejšie kosti, tvorbu bielych krviniek a tiež energie v organizme. Výrazná orechovo-medová chuť javorového sirupu mnohých zaujme, niektorých však odradí. Preto experimentujte a vyskúšajte ho vo všetkých možných receptoch.
Lievance s javorovým sirupom sú klasika
Hlavnú výhodu kukuričného sirupu možno nájsť v jeho zložení jednoduchých cukrov. Namiesto fruktózy totiž obsahuje maltózu a glukózu, ktoré sú dôležitými zdrojmi energie pre svaly či mentálnu aktivitu a na svoje vstrebávanie nepotrebujú inzulín. V porovnaní s bežným cukrom má nižší glykemický index a chutí fantasticky. Kukuričný sirup je priateľom každej gazdinky, skvele sa hodí na palacinky, sladenie limonád, polievanie koláčov alebo trebárs na výrobu domácich cukríkov.
Recept na domáce cukríky:
Do hlbšej teflónovej panvice nasypte šálku cukru, pol šálky vody a štvrť šálky kukuričného sirupu a dajte variť. Miešajte, kým sa cukor neroztopí a potom nechajte zmes variť pri 150 °C asi 10 minút. Potom pridajte potravinárske farbivo a príchuť podľa chute. Nalejte na spodok formičiek na čokoládové bonbóny, alebo na olejom jemne vymastený plech na pečenie a nechajte vychladnúť. Z formičiek cukríky vyklopte, z plechu ich nakrájajte alebo celý plát jednoducho nalámte.
Aj keď ho považujeme za zdroj vitamínov skupiny B, ktoré sú dôležité pre fungovanie pamäti, elimináciu stresu a depresie či esenciálnych aminokyselín, nie je to s ním potreba preháňať. Ideálny je ako doplnok do sladkých receptov.
Pokiaľ máte zdravotné problémy, konzultujte sladenie prírodnými sladidlami najprv s lekárom.
Ako je to so sladením a cukrovkou?
Xylitol, teda brezový cukor, je menej známa náhrada sladidla. Telo ho spracúva iba veľmi pomaly a citlivejšiemu tráveniu môže spôsobovať nafukovanie alebo aj hnačky. Ak ho ešte nepoznáte, slaďte ním pre istotu zo začiatku opatrnejšie. Xylitol nájdete v žuvačkách, cukrovinkách alebo v nápojoch.
Po kokosovom oleji sa hitom stal aj kokosový cukor. Bodaj by nie! Jeho jemnú, lahodnú, nie príliš sladkú chuť využijete v teplej aj studenej kuchyni. Za zmienku stojí obsah inulínu v kokosovom cukre. Inulín je prebiotikum, teda „strava“ pre probiotické baktérie v čreve, čím prispieva k ich množeniu a tým k lepšiemu tráveniu aj k silnejšej imunite.
V kuchyni z kokosov využijete olej, vodu, dužinu, cukor
Už tisícročia sa med používa ako zdroj nespočetného množstva vitamínov, enzýmov, antioxidantov a ďalších telu prospešných látok. Med revitalizuje, posilňuje imunitu a navyše chutí báječne! Ako alternatíva k sladeniu bielym cukrom je med ideálny, no iba vtedy, ak naň nemáte alergiu. Využijete ho nielen na sladenie a pečenie, ale aj napríklad na marinády. Skúste napríklad krevety v medovej marináde alebo grilovaný bôčik s medovou marinádou.
Zdroj: wikipedia, wikihow, slovenskypacient, health.harvard.edu, healthline.com, mayoclinic.org, livescience.com, vitalita.cz, zuzanasafarova.cz