Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Takto vyzerá paska na Ukrajine. U nás sa skôr zapletá.
Tento koláč sa tradične piekol na Bielu sobotu, v nedeľu totiž nesmel chýbať v košíku plnom dobrôt na posvätenie.
S paskou sú spojené aj povery. Výška koláča a jeho kvalita mali predpovedať, aká bude úroda aj celý nasledujúci rok. Ak sa paska podarila, mohla sa domácnosť radovať. V dome z nej museli všetci ochutnať, aby im tiež priniesla šťastie.
TIP: Ak uberiete z cukru, môžete pasku jedávať aj naslano so šunkou či klobásou.
Suroviny:
Paska pre 4 osoby:
125 ml plnotučného mlieka
50 g medu
15 g droždia
450 g hladkej a polohrubej múky (pomer 1:1)
1 a ½ čajovej lyžičky soli
1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku
65 g masla (môžete nahradiť 50 ml oleja)
1 celé vajce
1 žĺtok
maslo na vymastenie
bielok na potieranie
Postup:
Krok 1: V ohriatom mlieku rozdrobte droždie a pridajte všetok med. Počkajte, kým sa kvások aktivuje. Obvykle to trvá asi 10 minúť. Maslo rozpustite.
Krok 2: Medzitým zmiešajte múky, kypriaci prášok a soľ. V inej miske si rozšľahajte vajce so žĺtkom.
Krok 3: Keď kvások vzíde, nalejte ho do misy so sypkými surovinami, pridajte aj rozšľahané vajce so žĺtkom. Mieste v kuchynskom robote na nízkych otáčkach 7 minút.
Krok 4: K zmesi pridajte rozpustené maslo a mieste ešte približne 3 minúty.
Krok 5: Hotové cesto nechajte pri izbovej teplote zdvojnásobiť svoj objem.
Krok 6: Po nakysnutí cesto rozdeľte na 4 rovnaké časti. Vytvorte z nich štyri valčeky a upleťte pasku.
Krok 7: Upletenú pasku nechajte kysnúť ešte 45 minút. Medzitým si rúru predhrejte na 180 stupňov.
Krok 8: Cesto ešte pretrite bielkom a pečte približne 30 minút.
Vedeli ste, že?
Tradične sa paska alebo pascha nejedla ako sladké pečivo, ale ako chlieb k domácej varenej šunke. K tomuto pôvodu odkazuje aj názov pre pasku používaný najmä na Zemplíne, kde jej hovoria biely chlieb či koláč.
Na veľkonočnom stole bude rozhodne vyčnievať koláč naslano. Veľkonočná baba je slanou pochúťkou z rožkov a údeného mäsa a tiež nemohla chýbať v košíku na posvätenie po 40-dňovom pôste.
Suroviny:
8 ks rožkov
600 g údeného mäsa
4 ks vajec
1 ks cibule
3 strúčiky cesnaku
200 g slanin
štipka muškátového orieška
soľ podľa chuti
štipka mletého čierneho korenia
posekaná petržlenová vňať
olej
200 ml vývaru z údeného mäsa
Postup:
Krok 1: Rožky nakrájajte na malé kúsky a zalejte vývarom z údeného mäsa.
Krok 2: Na panvici opražte slaninu, pridajte nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Restujte.
Krok 3: Opečenú zmes zmiešajte s namočenými rožkami. Pridáte tiež žĺtka a nadrobno posekanú petržlenovú vňať.
Krok 4: Rúru si rozohrejte na 180 stupňov. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a pomaly pridávajte do zmesi. Cesto prelejte do nachystaného vymasteného pekáča a pečte 45 minút.
Vedeli ste, že?
Veľkonočná baba má veľa názvov. V jednotlivých oblastiach Slovenska ju volajú napríklad aj kukla, pečka, nádivka či plnka.