Tipy a rady Veľkonočné koláče: Skúste pasku či slanú babu

Recept na veľkonočnú pasku

Takto vyzerá paska na Ukrajine. U nás sa skôr zapletá.

Tento koláč sa tradične piekol na Bielu sobotu, v nedeľu totiž nesmel chýbať v košíku plnom dobrôt na posvätenie.

S paskou sú spojené aj povery. Výška koláča a jeho kvalita mali predpovedať, aká bude úroda aj celý nasledujúci rok. Ak sa paska podarila, mohla sa domácnosť radovať. V dome z nej museli všetci ochutnať, aby im tiež priniesla šťastie.

TIP: Ak uberiete z cukru, môžete pasku jedávať aj naslano so šunkou či klobásou.

Suroviny:

Paska pre 4 osoby:
125 ml plnotučného mlieka
50 g medu
15 g droždia
450 g hladkej a polohrubej múky (pomer 1:1)
1 a ½ čajovej lyžičky soli
1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku
65 g masla (môžete nahradiť 50 ml oleja)
1 celé vajce
1 žĺtok
maslo na vymastenie
bielok na potieranie

Postup:
Krok 1: V ohriatom mlieku rozdrobte droždie a pridajte všetok med. Počkajte, kým sa kvások aktivuje. Obvykle to trvá asi 10 minúť. Maslo rozpustite.
Krok 2: Medzitým zmiešajte múky, kypriaci prášok a soľ. V inej miske si rozšľahajte vajce so žĺtkom.
Krok 3: Keď kvások vzíde, nalejte ho do misy so sypkými surovinami, pridajte aj rozšľahané vajce so žĺtkom. Mieste v kuchynskom robote na nízkych otáčkach 7 minút.
Krok 4: K zmesi pridajte rozpustené maslo a mieste ešte približne 3 minúty.
Krok 5: Hotové cesto nechajte pri izbovej teplote zdvojnásobiť svoj objem.
Krok 6: Po nakysnutí cesto rozdeľte na 4 rovnaké časti. Vytvorte z nich štyri valčeky a upleťte pasku.
Krok 7: Upletenú pasku nechajte kysnúť ešte 45 minút. Medzitým si rúru predhrejte na 180 stupňov.
Krok 8: Cesto ešte pretrite bielkom a pečte približne 30 minút.

Vedeli ste, že?
Tradične sa paska alebo pascha nejedla ako sladké pečivo, ale ako chlieb k domácej varenej šunke. K tomuto pôvodu odkazuje aj názov pre pasku používaný najmä na Zemplíne, kde jej hovoria biely chlieb či koláč.

Recept na veľkonočnú babu

Veľkonočné koláče: Skúste pasku či slanú babu

Na veľkonočnom stole bude rozhodne vyčnievať koláč naslano. Veľkonočná baba je slanou pochúťkou z rožkov a údeného mäsa a tiež nemohla chýbať v košíku na posvätenie po 40-dňovom pôste.

Suroviny:
8 ks rožkov   
600 g údeného mäsa         
4 ks vajec
1 ks cibule
3 strúčiky cesnaku
200 g slanin
štipka muškátového orieška
soľ podľa chuti
štipka mletého čierneho korenia
posekaná petržlenová vňať
olej
200 ml vývaru z údeného mäsa   

Postup:
Krok 1: Rožky nakrájajte na malé kúsky a zalejte vývarom z údeného mäsa.
Krok 2: Na panvici opražte slaninu, pridajte nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Restujte.
Krok 3: Opečenú zmes zmiešajte s namočenými rožkami. Pridáte tiež žĺtka a nadrobno posekanú petržlenovú vňať.
Krok 4: Rúru si rozohrejte na 180 stupňov. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a pomaly pridávajte do zmesi. Cesto prelejte do nachystaného vymasteného pekáča a pečte 45 minút.

Vedeli ste, že?
Veľkonočná baba má veľa názvov. V jednotlivých oblastiach Slovenska ju volajú napríklad aj kukla, pečka, nádivka či plnka.

Vytlačiť stránku
Zdielať článok