Tipy a rady Veľkonočná hrudka nasladko aj naslano

Recept na veľkonočnú hrudku nasladko

Väčšinou sa s hrudkou stretnete ako so slanou pochúťkou. Vyskúšajte ju aj nasladko. Takáto sladká hrudka bude výborným bezlepkovým sladkým variantom na vašom veľkonočnom stole.

Suroviny:
1 l mlieka
10 vajec
soľ
70 g sušených hrozienok
2 klinčeky
mletý muškátový oriešok

Postup:
Krok 1: V hrnci vyšľahajte vajce so soľou do konzistentnej jednoliatej hmoty a pridajte ostatné ingrediencie.

Krok 2: Do rozšľahaných ochutených vajíčok nalejte mlieko a za stáleho miešania varte do chvíle, než sa hmota zrazí. Môže to trvať 20 – 30 minút.

Krok 3: Do sitka s utierkou vylejte zrazenú zmes. Hrudku nechajte odkvapkať, najlepšie niekde zavesenú cez noc.

Krok 4: Na druhý deň máte hotovo.

Recept na veľkonočnú hrudku naslano

Hrudku možno poznáte aj pod inými názvami, napríklad syrek alebo syrec. Skúste variant slanej hrudky.

Suroviny:
1 l mlieka
10 vajec
soľ
biele mleté korenie

Postup:
Krok 1: V hrnci vyšľahajte vajce so soľou do konzistentnej jednoliatej hmoty a pridajte ostatné ingrediencie.

Krok 2: Do rozšľahaných ochutených vajíčok nalejte mlieko a za stáleho miešania varte do chvíle, než sa hmota zrazí. Môže to trvať 20 – 30 minút.

Krok 3: Do sitka s utierkou vylejte zrazenú zmes. Hrudku nechajte odkvapkať, najlepšie niekde zavesenú cez noc.

Krok 4: Na druhý deň máte hotovo. Slanú hrudku podávajte napríklad s chrenom.

Vedeli ste, že?
Slanú a sladkú hrudku nájdeme najmä na východe Slovenska. Predpokladá sa, že pochádza z Ukrajiny. Na Veľkú noc sa syrek či syrec pripravuje aj v Rusku alebo v Maďarsku.

Vytlačiť stránku
Zdielať článok