Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Väčšinou sa s hrudkou stretnete ako so slanou pochúťkou. Vyskúšajte ju aj nasladko. Takáto sladká hrudka bude výborným bezlepkovým sladkým variantom na vašom veľkonočnom stole.
Suroviny:
1 l mlieka
10 vajec
soľ
70 g sušených hrozienok
2 klinčeky
mletý muškátový oriešok
Postup:
Krok 1: V hrnci vyšľahajte vajce so soľou do konzistentnej jednoliatej hmoty a pridajte ostatné ingrediencie.
Krok 2: Do rozšľahaných ochutených vajíčok nalejte mlieko a za stáleho miešania varte do chvíle, než sa hmota zrazí. Môže to trvať 20 – 30 minút.
Krok 3: Do sitka s utierkou vylejte zrazenú zmes. Hrudku nechajte odkvapkať, najlepšie niekde zavesenú cez noc.
Krok 4: Na druhý deň máte hotovo.
Hrudku možno poznáte aj pod inými názvami, napríklad syrek alebo syrec. Skúste variant slanej hrudky.
Suroviny:
1 l mlieka
10 vajec
soľ
biele mleté korenie
Postup:
Krok 1: V hrnci vyšľahajte vajce so soľou do konzistentnej jednoliatej hmoty a pridajte ostatné ingrediencie.
Krok 2: Do rozšľahaných ochutených vajíčok nalejte mlieko a za stáleho miešania varte do chvíle, než sa hmota zrazí. Môže to trvať 20 – 30 minút.
Krok 3: Do sitka s utierkou vylejte zrazenú zmes. Hrudku nechajte odkvapkať, najlepšie niekde zavesenú cez noc.
Krok 4: Na druhý deň máte hotovo. Slanú hrudku podávajte napríklad s chrenom.
Vedeli ste, že?
Slanú a sladkú hrudku nájdeme najmä na východe Slovenska. Predpokladá sa, že pochádza z Ukrajiny. Na Veľkú noc sa syrek či syrec pripravuje aj v Rusku alebo v Maďarsku.