Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Aj keď zatiaľ nemáme k dispozícii vedeckú definíciu tohto pojmu, vo všeobecnosti sú za superpotraviny považované tie, ktoré obsahujú vysoký podiel prepotrebných vitamínov a minerálov. Taktiež môžu byť aj zdrojmi antioxidantov – látok, ktoré chránia naše telo pred poškodením buniek a pomáhajú predchádzať rôznym chorobám. Podľa Európskej rady pre informácie o potravinách sa označenie superpotravina používa najmä pri ovocí a zelenine, ktoré majú svojim vysokým obsahom živín väčší prínos pre zdravie než ostatné potraviny. Nepotrebujete sa vrhať na drahé exotické superpotraviny. Dostatok ich totiž nájdete aj v našich zemepisných podmienkach.
Cesnak
Už naše staré mamy ním liečili takmer všetko a môžeme sa naň preto spoľahnúť aj my. Funguje ako prevencia proti rakovine hrubého čreva, žalúdka a prsníka. Vďaka alicínu je cesnak schopný podieľať sa na znižovaní vysokého krvného tlaku. A v prechodnom jarnom a jesennom období nás pre svoje antibakteriálne a antivírusové vlastnosti chráni pred plesňami, parazitmi či prechladnutím.
Jablká
Aj keď sa rôzni marketingoví experti snažia tlačiť v úlohách superpotravín exotické plody ako acai či goji, vy im nenaleťte. Také obyčajné červené jablko z našich krajov obsahuje totiž toľko antioxidantov ako 13 dávok džúsu z goji. Obzvlášť šupky sú nadupané vlákninou, ktorá vám zabezpečí pravidelné návštevy toalety, také potrebné pre zdravé fungovanie organizmu. Okrem toho obsahujú vitamín C, minerály ako draslík, horčík, železo či zinok. Bonusom je nízky podiel cukru a kalórií.
Čučoriedky
Drobné bobuľovité ovocie sa v našich končinách vyskytuje hojne a v sezóne by ste sa ním mali doslova napchávať. Čučoriedky sa totiž osvedčili v boji proti starnutiu aj Alzheimerovej chorobe. Znižujú cholesterol v krvi, chránia pred infekciou močového mechúra a sú aj silným antioxidantom. Keď k tomu prirátate výbornú chuť, musí byť každému jasné, že stávka na čučoriedky sa oplatí. Podobne dobre sú na tom aj maliny, brusnice, černice.
Brokolica
Pripravte si brokolicu na pare, aby nestratila cenné vitamíny. Táto ospevovaná chrumkavá zelená kráska podporuje tvorbu krvi, chráni telo pred niektorými typmi rakoviny. Brokolica naštartuje metabolizmus a chráni bunky pred poškodením.
Med
Pokiaľ nemáte alergiu na med, vyhrali ste. Med zlepšuje imunitu, pomáha pri tráviacich problémoch, zápaloch tráviaceho traktu, pri prekyslení, podporuje tvorbu krvi. Urýchľuje sceľovanie rán a obnovu tkanív. Kvetové medy sú výborné pre deti, seniorov a ľudí po operáciách.
Špalda
Ľahko stráviteľná obilnina s množstvom minerálov a bielkovín posilňuje imunitu a je považovaná za najzdravšiu formu pšenice. Ak máte alergiu na lepok, pravdepodobne budete špaldu znášať. No pozor! Špalda obsahuje lepok, takže nie je vhodná pre celiatikov. Ochutnajte špaldové lievance! Rozdiel medzi múkami nespoznáte.
Orechy
Orechy sú bohaté na bielkoviny, tuky a nenasýtené mastné kyseliny, ktoré si telo nedokáže vytvoriť samo. Preto by ich mali jesť vegetariáni tak často ako ostatní mäso. Orechy obsahujú aj vitamín E, B1, B6, kyselinu listovú, horčík, meď, zinok. Tento mix priaznivo vplýva na psychiku, sexuálnu potenciu, krvný tlak, črevá, pľúca, mozog, ale aj vlasy, nechty a pokožku. A to je už veru dosť dôvodov, prečo chrumkať orechy každý deň!
Špargľa
Nízkokalorická špargľa je plná prírodných antioxidantov. Šesť kúskov pokryje polovičnú dennú dávku draslíka. Obsahom kyseliny listovej je vhodná pre tehotné ženy aj ľudí s Alzheimerovou chorobou. Špargľa je močopudná, pôsobí preventívne proti dne, reguluje vysoký krvný tlak. Šťava zo špargle dokonca pomáha odbúravať alkohol. Dajte si na večeru jarný zemiakový šalát so špargľou.
Ovčí jogurt
Veru, aj ovčí jogurt má miesto v tomto superzozname. Ale len pravý, ktorý obsahuje mlieko a živé kultúry, čítajte preto pozorne etikety. Je plný bielkovín a obsahuje vitamín B12, ktorý podporuje činnosť mozgu. A že je hustý a tučný? Zdravé množstvo tuku v ovčom jogurte je prospešné pre spracovanie niektorých vitamínov, tvorbu hormónov, srdcovocievny systém. Viac než tuk škodí vašej línii cukor.
Zdroje: EUFIC, wikipedia