Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Paella vyzerá ako rizoto s morskými plodmi alebo kuracím mäsom. Ak si nie ste istí, ktoré morské plody vybrať, máme pre vás niekoľko rád.
Do paelly sa skvele hodí mix morských plodov, ako je napríklad TS Zmes morských plodov. Obsahuje starostlivo vybrané kalamáre, slávky a krevety, takže môžete ochutnať celú paletu stredomorských chutí.
Ak chcete paellu len s krevetami, vyberte si napríklad TS Krevety lúpané, ktoré môžete pridať rovno do paelly. Ideálne sú taktiež TS Kokteilové krevety, ktoré sú veľké akurát tak na jeden hlt. Recept na španielske rizoto s morskými plodmi á la paella.
Stredomorská kuchyňa patrí medzi najzdravšie kuchyne na svete. Svoj podiel má na tom veľké množstvo ovocia a zeleniny, čerstvé ryby a morské plody. Španielska paella, ktorá môže Stredoeurópanom pripomínať obyčajné rizoto, vraj vznikla úplne obyčajne. Rybári z Valencie si ju robili pri práci na poli ako nenáročné jedlo z dostupných surovín, ktoré možno jednoducho uvariť v jednom hrnci.
Receptov na španielsku paellu je veľa a v každej domácnosti ju pripravujú trochu inak. Paella je najrozšírenejšia vo Valencii, po ktorej je pomenovaný jeden recept.
Zatiaľ čo slovenská kuchyňa je známa vďaka haluškám, pirohom, gulášu, pečenému mäsu a kysnutým koláčom, v tej stredomorskej patrí ku každému jedlu čerstvá zelenina a kvalitný olivový olej.
Ak vás láka zvládnuť viac receptov s rybami a morskými plodmi, je stredomorská kuchyňa tá pravá. Recepty sú jednoduché. Postačí vám pár surovín, ale výsledkom bude vždy dokonalé jedlo plné zaujímavých chutí. Stačí sa nebáť a experimentovať.
1. Pochutnajte si na morských plodoch: Ryby a morské plody by mali byť pravidelnou súčasťou nášho jedálneho lístka. V stredoeurópskej kuchyni mnoho receptov s morskými plodmi nenájdete, preto je paella jednoduché jedlo, ktoré vám pomôže naučiť sa ich pripravovať.
2. Je menej ťažká: Na rozdiel od našich obľúbených oškvarkov alebo bravčovej masti obsahuje stredomorská kuchyňa väčšinou olivový olej, veľa zeleniny a strukovín. Okrem toho v nej nenájdete nenasýtené mastné kyseliny, ktoré zaťažujú srdce a cievy.
3. Je vyrovnaná: Neprevažuje tu jeden druh potravín (napríklad obilniny alebo mäso), naopak, je to pestrá zmes strukovín, rýb, zeleniny, ovocia a mäsa.
4. Nečakajú vás hodiny strávené v kuchyni: Základom stredomorskej kuchyne sú jednoduché jedlá rybárov alebo farmárov, ktorí pripravovali jedlá v skromných podmienkach. Ich príprava je preto dnes veľmi jednoduchá. Obsahujú len niekoľko surovín, takže nestrávite dlhé hodiny v kuchyni.
5. Je to životný štýl: Pri paelle, morských plodoch alebo rybách sa neponáhľa. Vychutnajte si ich na balkóne alebo v záhrade s priateľmi, dajte si pohár bieleho vína a užite si pokoj ako na dovolenke.
V španielskych kuchárskych knihách možno nájsť tri druhy paelly, ktoré patria medzi najrozšírenejšie.
Ochutnať paellu vo Valencii alebo v južnom Španielsku je zážitok už vďaka čerstvým surovinám, ktoré do nej miestni kuchári pridávajú. Šťavnaté paradajky, voňavý cesnak a čerstvé morské plody jej dodávajú chuť, na ktorú sa nikdy nezabúda.
Mohlo by sa zdať, že paella je typické španielske jedlo, ktoré by sa dalo vyhlásiť za národné. V Španielsku sa však paella pripravuje predovšetkým na juhu v okolí Valencie, v stredozemí ju na jedálnom lístku nenájdete.
Vo Valencii sú na paellu takí pyšní, že ju prihlásili do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Paella totiž pre miestnych znamená symbol miešania kultúr a pripomína im jednoduchý život vidiečanov, ktorí ju kedysi varili nad ohňom. Na konci septembra sa tu dokonca oslavuje Svetový deň paelly.
Uvariť paellu doma si nevyžaduje žiadne veľké kuchárske umenie. Ako rýchle a jednoduché jedlo ju môžete uvariť na večeru alebo ako letný obed. V Španielsku ju pripravujú v špeciálnej veľkej liatinovej panvici zvanej „paellada“, vystačíte si však aj s väčšou nepriľnavou panvicou.
Veľkou výhodou paelly je malé množstvo surovín, ktoré potrebujete na jej prípravu. Základom väčšiny stredomorských receptov je ryža, mäso, ryby alebo morské plody, paradajky, cesnak, olivový olej a koreniny, a inak to nie je ani pri paelle.
Skôr ako sa pustíte do varenia, je dobré ujasniť si niekoľko vecí, vďaka ktorým bude vaša paella jedinečná. Sú to hlavne kvalitné suroviny, správne pripravená ryža a korenie, na ktoré možno nie sme na Slovensku úplne zvyknutí.
A prečo je paella v Španielsku taká chutná? Okrem iného aj vďaka používaniu vysokokvalitných surovín. Poobzerajte sa po čerstvej zelenine a starostlivo vyberte ryby alebo morské plody.
Ryža v paelle by nemala byť rozvarená, ale skôr uvarená takzvane „na skus“, teda ľahko chrumkavá vnútri. Paella je skôr suchšie jedlo, ktoré sa varí na otvorenej panvici a prikrýva sa až po vypnutí plameňa, aby ryža prirodzene „došla“. Ryžu tiež predtým neoplachujte, aby nestratila škrob, ktorý je žiaduci pre správnu konzistenciu paelly.
To, čo dáva paelle jej jedinečnú chuť, je šafran, ktorým v slovenskej kuchyni dosť šetríme. Vďaka nemu má paella bledožltú farbu a pikantne horkastú príchuť, ktorá krásne doplní ryžu a zeleninu. Do paelly sa pridáva aj údená paprika, ktorá má oveľa výraznejšiu chuť ako jej sladký náprotivok.