Tipy a rady Šaláty v pohári sú hit. Namixujte si svoj vlastný!

Kto stojí za prevratným nápadom nakrájať zeleninu, pridať prísady a dať to do skleneného pohára vo vrstvách, sa asi nikdy nedozvieme. Milovníci zeleninových šalátov však tvrdia, že to musel byť génius. Princíp je jednoduchý: do zaváraninového alebo iného skleneného pohára postupne ukladáte jednotlivé zložky šalátu v určitom poradí. Práve v správnom poradí sa skrýva celé tajomstvo úspechu. Šaláty v pohári si môžete pripraviť aj na pár dní dopredu. Počítajte však s tým, že obsah cenných látok v zelenine významne poklesne. Napriek tomu sa takýto spôsob prípravy šalátov pozdáva aj odborníčke na zdravé stravovanie Zuzane Pavelkovej Šafářovej: „Myslím, že je to výborný nápad zvlášť pre tých, ktorí si nosia jedlo do práce alebo sa stravujú na cestách. Takýto štýl úpravy šalátu je veľmi atraktívny už svojím vzhľadom a možno by „donútil“ jesť zeleninu aj zarytých odporcov či deti.“

Sklenený pohár dlhšie udrží sviežosť

Zaváraninový alebo iný zatvárací sklenený pohár je na šalát ideálny. V skle totiž zelenina vydrží dlhšie čerstvá. Okrem toho je skrutkovací vrchnák praktickejší, pretože sa sám neotvorí, a ak sa vám aj pohár prevráti, nevytečie z neho ani kvapka. Nehovoriac o tom, že sklo je ekologickejšie než plast a aj sa lepšie udržiava čisté.

Rovnako dobre a možno ešte lepšie vám poslúži aj porcelánová nádoba. „Nakrájaná zelenina postupne stráca cenné látky, dokonca ešte viac, ak je vystavená svetlu. Takto pripravené šaláty teda uchovávajte v tme a chlade a pri prevoze ich nenechávajte na priamom slnečnom svetle,“ odporúča výživová poradkyňa Zuzana Pavelková Šafářová.

Pretrepať, nemiešať

Ďalšou výhodou šalátov v pohári je, že nepotrebujete žiadnu ďalšiu nádobu na to, aby ste jednotlivé ingrediencie zmiešali. Jednoducho prevrátite zatvorený pohár hore dnom a dresing pekne stečie medzi jednotlivé vrstvy. Potom ho stačí len pretrepať a môžete sa pustiť do chutného šalátu hoci aj na lavičke v parku.

Náš tip: Šalát z pohára jednoducho vyklopte do misky. Jednotlivé vrstvy poliate dresingom v nej budú vyzerať luxusne.

Ako ukladať jednotlivé vrstvy šalátu do pohára?

Poďte sa teda pozrieť na to tajomstvo, ktoré vám zaručí sviežu chuť šalátu z pohára. Hlavnou zásadou je: od najvlhkejšieho po najsuchšie, od najväčšieho po najmenšie a šalátové listy navrchu. Uvarené potraviny dávajte do pohára vychladnuté.

Jednotlivé vrstvy uvádzame tak, ako idú do pohára, teda odo dna smerom hore.

1.     Dresing

Na dno pohára patrí dresing. To zaručí, že ďalšie zložky šalátu zbytočne nenavlhnú, a teda vydržia dlhšie čerstvé. Ako dresing použite podľa chuti 2 až 3 polievkové lyžice octu (balsamica), olivového oleja alebo krémovej omáčky. Čím bude dresing hustejší, tým dlhšie bude trvať, než pred konzumáciou stečie medzi jednotlivé vrstvy. Tiež si to bude vyžadovať o čosi silnejšie pretrepanie.  

2.     Väčšie pevné kúsky

Ako druhú vrstvu použite čokoľvek, čomu marinovanie v dresingu len pridá na chuti. Jednotlivé kúsky by mali byť dostatočne veľké, aby zabránili zmiešaniu dresingu s vyššími vrstvami skôr, než príde čas na jedlo. Môže to byť:

3.     Menšie kúsky a mäkké druhy

Na väčšie kusy predošlej vrstvy dajte menšie časti a také, ktorým prípadne trocha dresingu neuškodí. Patria sem napríklad:

4.     Cestoviny, obilniny

Ďalšiu vrstvu šalátu v pohári tvoria také suroviny, ktoré by už mali zostať suché. Sú to:

5.     Bielkoviny

Predposlednou vrstvou sú potraviny živočíšneho pôvodu, ktorým máčanie v dresingu veľmi nesvedčí:

6.     Šalátové listy, drobné oriešky a semená

Šalát v pohári uzatvárajú také suroviny, ktoré by pri styku s vlhkým dresingom zvädli alebo nepríjemne zmäkli. Ak máte radi chrumkavé orechy a semienka, dajte ich práve sem.

Ako záverečnú vrstvu ukladajte:

Experimentujte so svojimi vlastnými nápadmi

Striktné pravidlo vrstvenia šalátov do pohára neexistuje. Nie je potrebné, aby ste do šalátu zahrnuli všetky vrstvy. Najdôležitejšie je dodržať druhú vrstvu s tuhšími a väčšími zložkami, ktoré oddelia dresing od zvyšku šalátu a nasajú jeho príchuť, a šalátové listy dávať až na záver.



Inšpirujte sa našimi receptami na šaláty!

Zdroj: www.zuzanasafarova.cz, jamieoliver.com, buzzfeed.com

Publikované: pred 7 mesiacmi
Vytlačiť stránku
Zdielať článok

Články

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.
40 min.

Príbehy písané s chuťou budete milovať

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.