Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Medzi najobľúbenejšie spôsoby spracovania paprík patrí plnenie – teda plnené papriky. Dajú sa plniť mäsom i zeleninou a plnené ich môžete variť, piecť alebo ich grilovať. Ak používate jeden osvedčený recept na plnenú papriku, obohaťte svoju kuchárku o ďalšie chutné recepty. A v neposlednom rade vám poradíme, ako inovovať prípravu plnených paprík.
Nestarnúca klasika – plnená paprika v paradajkovej omáčke
Červená, žltá, oranžová alebo zelená – všetky sú výborné, keď príde na plnenú papriku. Môžete použiť len jednu farbu alebo uvariť jedno jedlo z viacerých farieb. Každá z nich chutí trochu inak sladko.
Než začnete papriky plniť, je potrebné ich rozrezať a vydlabať semienka. Existujú dva spôsoby, ako papriku pripraviť na plnenie. Prvou možnosťou je odrezať vršky paprík so stopkami a potom ich opatrne zbaviť semienok. Na to si vezmite na pomoc nôž na zeleninu, ktorý je kratší a užší. Vyrežte aj žilky.
Šikovný tip: Semienka a žilky vydlabete aj čajovou lyžičkou.
Druhá možnosť je papriku jednoducho rozrezať na dve polovice – zvisle či pozdĺžne. Takto pripravené papriky sa vám budú lepšie čistiť, plniť a navyše skrátite dobu pečenia či varenia.
Aby ani malá časť paprík nevyšla nazmar, odrezky pokojne rozkrájajte do náplne. Môžete ich tiež využiť na zakrytie už naplnených paprík a piecť ich „s čiapočkou“. Zároveň bude jedlo na tanieri vyzerať esteticky a zaujímavo.
5 nápadov, ako využiť zvyšky zeleniny
Tento krok vám navyše ušetrí celkový čas varenia plnených paprík, a zároveň predídete tomu, že bude náplň neprepečená alebo nedovarená. Pred naplnením dajte papriky na pekáč, prilejte trochu vody, vývaru alebo paradajkového pretlaku, prikryte alobalom a dajte na pár minút do rúry. Predpripraviť papriky môžete aj priamo nad plameňom na grile.
Ak pečiete papriky v rúre na plechu, hrozí, že sa plnené papriky prevrátia a zo všetkých vytečie ich výborná šťava. Aj tento problém má hneď niekoľko originálnych riešení. Máte doma formu na bábovku? Použite ju aj na papriky. Plnené papriky do nej tesne natlačte a šťava zostane, kde má. Podobnú službu vám urobí aj plech na muffiny. Ak ale máte k dispozícii len plech alebo pekáč, skúste trochu zrezať spodok paprík, aby boli stabilnejšie a v rúre sa neprevrátili.
Zostala vám v chladničke ryža, kurča alebo napríklad bolonská omáčka? Jedlo nevyhadzujte a premeňte ho na náplne do paprík. Pridať môžete nakrájané paradajky, syr alebo vajíčka, proste čokoľvek, čo vám príde pod ruku.
Na panvici urobte zápražku, prilejte smotanu na varenie a primiešajte parmezán. Do zmesi natrhajte kuracie mäso – pokojne to, ktoré vám zostalo zo včerajšieho pečeného kurčaťa. Zmesou naplňte papriky a nechajte piecť približne 30 – 35 minút.
Papriky, paradajky, mleté mäso a špagety sú výbornou kombináciou. Pokojne naplňte papriky bolonskou zmesou z obeda a rovno aj so špagetami. Posypte parmezánom a plnené paprikypečte v rúre asi 30 minút, kým nebudú mäkké.
Rozmiešajte vajíčka s mliekom, pridajte nastrúhaný syr, trochu pažítky, osoľte a okoreňte. Zmesou naplňte pripravené papriky a potom už len dajte do rúry zapiecť.
Výborná grilovaná paprika plnená fetou, ktorá zachutí všetkým.
Ak vám ostala v chladničke ryže z obeda či večere, nie je nič jednoduchšie, než na panvici osmažiť cesnak, paradajky a pridať ryžu, a napríklad huby alebo hocijakú inú zeleninu. Zmesou naplňte papriky, dozdobte a dajte piecť na 180 °C na pol hodinu.
Možno plnené papriky poznáte podávané predovšetkým so žemľovou knedľou. K plneným paprikám v paradajkovej omáčke je to určite vhodná voľba. Lenže receptov na plnené papriky sú stovky, dajte šancu zmene a pochutnajte si aj na iných prílohách.
Na letné dni sa hodí odľahčená verzia osvedčenej klasiky. Najskôr uvarte ryžu. Časť odoberte a zmiešajte s mletým mäsom, okoreňte, osoľte a zmesou naplňte papriky. V hrnci nechajte zosklovatieť cibuľku, pridajte nakrájané paradajky a počkaj 3 minútky, než pustí šťavu. Do hrnca pridajte plnené papriky a zalejte vriacou vodou tak, aby boli papriky ponorené. Varte asi 25 minút a podávajte s ryžou.
Na panvici opražte cibuľku, pridajte mleté mäso. Ochuťte soľou, korením, sladkou paprikou a bazalkou. Potom prilejte paradajkový pretlak a povarte. Zmes odložte a nechajte vychladnúť. Pripravte si papriky a naplňte ich vychladnutou zmesou. Papriky poukladajte do pekáča, pridajte na kolieska nakrájané zemiaky, posoľte a zalejte ich smotanou. Potom už len pol hodinu pečte.
Aj cestoviny sa môžu hodiť k plneným paprikám. Tie naplňte obľúbenou mäsovou zmesou. Potom si pripravte omáčku, v ktorej budete papriky aj cestoviny piecť. Cesnak a cibuľu speňte na panvici, pridajte paradajkový pretlak a aj nakrájané paradajky. Prilejte vývar alebo vodu, soľ, cukor a kto má rád štipľavé, môže dochutiť aj pár lyžičkami čili omáčky. Do pekáča nasypte neuvarené cestoviny, položte k nim papriky a zalejte omáčkou. Pečte 30 – 40 minút a ak treba, v priebehu pečenia prilejte ešte vodu alebo vývar, aby cestoviny zmäkli.
Pokiaľ plníte papriku zmesou s kuskusom, nie je potrebné už pripravovať žiadnu prílohu, pretože toto jedlo vás dostatočne zasýti.
Rovnako tak môžete papriky naplniť zmesou s quinoou. Najskôr si quinou uvarte. Potom na panvici orestujte cesnak a panvicu zložte z platne. Vmiešajte quinou, baby špenát a parmezán. Touto zmesou naplňte papriky a do každej ešte pridajte lyžičku paradajkového pretlaku. Pečte, kým nie sú papriky mäkké.
Zdroj: wideopeneats.com, delish.com, toprecepty.cz