Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Mlieko bez obsahu laktózy sa vyrába z klasického kravského mlieka, a to pridaním enzýmu nazývaného laktáza. Tento enzým napomáha organizmu spracovať a využiť laktózu, teda mliečny cukor, a preto môžu takéto mlieko s pokojným svedomím konzumovať aj ľudia citliví na laktózu. V porovnaní s klasickým mliekom je najvýznamnejším rozdielom to, že mlieko bez laktózy je vďaka výrobnej technológii trochu sladšie, ale väčšina spotrebiteľov túto skutočnosť hodnotí pozitívne. Nie je nutné zvlášť sladiť kávu, stačí do kávy pridať mlieko bez laktózy. Charakteristická sladkastá chuť je typická aj pre alternatívne mlieka rastlinného pôvodu, napríklad pre ovsené, mandľové alebo ryžové mlieko.
Čítajte zloženie
Na varenie sa často používa kokosové mlieko, ktoré je bohaté na vitamíny, ale nesmiete zabúdať, že má tiež vysoký obsah tukov a je kalorické. Ak namiesto kávy dávate prednosť kakau, majte na pamäti, že aj kakaové nápoje v prášku môžu obsahovať laktózu, naopak prírodný kakaový prášok je bez laktózy. Vždy si pozorne prečítajte zloženie potravín, pretože okrem kakaových nápojov v prášku môžu laktózu obsahovať aj rôzne polievky v prášku, kávové nápoje v prášku a omáčky. Aby ste sa určite vyhli konzumácii laktózy, môžete namiesto syra do jedálnička bez laktózy zaradiť tofu, v prípade pečiva môžete skúsiť sami doma piecť chleba.
Ľahko dostupné
Na varenie sa odporúča okrem mlieka nakupovať aj iné suroviny, ktoré neobsahujú laktózu. Dnes je už široký výber masla, bielych jogurtov, šľahačky, tvarohu a smotany bez laktózy.
Existujú aj varianty rastlinného pôvodu, ktoré majú spravidla nízky obsah tukov, čo je pri varení tiež dôležité. Produkty bez laktózy sa pri spracovaní v kuchyni nesprávajú podstatne inak ako klasické suroviny, ale pripravované pokrmy môžu mať sladšiu chuť, a preto pri príprave polievok alebo pokrmov zapekaných s mäsom a smotanou dbajte na správny pomer korenia a prípadné riedenie vodou.
Mlieko bez laktózy môžete používať pri príprave dezertov, napríklad vtáčieho mlieka alebo krupicovej kaše, len sladiť musíte už s mierou. Pri príprave pudingu potom dbajte na to, aby aj pudingový prášok bol bez obsahu laktózy.
Inšpirujte sa našimi bezlaktózovými receptami.