Tipy a rady Ako si pripraviť chutné grilované ryby

Ako spoznať čerstvú rybu?

U rýb, viac ako pri iných surovinách, platí, čím je čerstvejšia, tým lepšie. Prinášame vám niekoľko tipov, ako rýchlo a jednoducho zistíte, či ponúkaná ryba z obchodu alebo od rybára je naozaj čerstvá.

  • Oči ryby – Sú veľmi dobrým signalizátorom čerstvosti ryby. Musia byť vypuklé s priehľadnou rohovkou. Akonáhle má ryba zapadnuté a matné oči, už nie je čerstvá.
  • Farba žiabier – Čerstvá ryba má ružové až červené žiabre. Niektoré druhy môžu mať aj fialové žiabre. Nekupujte rybu, ktorá má sivé až bledé žiabre.
  • Koža ryby – Čerstvé ryba má kožu napnutú, krásne lesklú a pokrytú prirodzeným slizom.
  • Zápach rybiny – Privoňajte k rybe, mala by voňať. Čerstvá ryba nepáchne rybinou, čo si mnoho ľudí mylne myslí.

Naporciované mäso ryby – Ak do už naporciovaného mäsa pichnete prstom a jamka sa po chvíli vyrovná späť, tak je mäso ryby čerstvé.

TIP: Čerstvú rybu spotrebujte ideálne do 24 hod od nákupu

Zásady grilovania rýb

Grilovanie rýb je jednoduché, pokiaľ dodržíte niekoľko dôležitých zásad. Aby ste predišli tomu, že sa vám ryba bude lepiť na rošt a trhať, dôkladne ho vyčistite. Vhodné je potrieť rošt vrstvou oleja.

Gril poriadne rozpáľte, aspoň 15 minút predtým, ako idete grilovať. Grilovaním ryby na rošte docielite krásne chrumkavú kôrku a mierne zaúdenú chuť.

Pozor si musíte dať na čas, aby ste ryby nemali na grile príliš dlho, pretože mäso sa môže vysušiť. Všeobecne platí pri grilovaní celých rýb, že menšie ryby stačí grilovať maximálne 15 minútväčšie do 30 minút. Vhodnejšie je grilovať ich na nepriamom žiare na okraji grilu. Kontrolovať ugrilovanú rybu môžete tak, že sa pozriete do jej brušnej dutiny.

Pokiaľ grilujete rybie filety, je dôležité správne odhadnúť čas potrebný na ich ugrilovanie. Vysušený alebo surový filet, nechcete. Našťastie existuje jednoduchá pomôcka, vďaka ktorej určite čas na grile na základe hrúbky rybacieho mäsa. Každý 1 cm hrúbky mäsa grilujte cca. 3 – 5 minút.

TIP: Ak nemáte radi chrumkavú kôrku, môžete pri grilovaní použiť alobal. Ryba sa bude skôr variť a udrží sa v nej všetka šťava.

3 časté chyby pri grilovaní rýb:

  1. Časté otáčanie ryby Otočte rybu na grile maximálne jedenkrát, inak riskujete, že sa mäso potrhá a oddelí od kože. Neotáčajte ju kliešťami a ani vidličkou, ale obracačkou.
  2. Soľte ryby tesne pred grilovaním – Ryby je vhodné soliť tesne pred grilovaním, inak z nich vytečie šťava a mäso bude suché.
  3. Ryby grilujte s kožou – Nikdy nedávajte dole kožu z rýb. Rybie mäso je veľmi krehké a mohlo by sa vám rozpadnúť. Ak kožu rýb nemáte radi, tak ju dajte dole až po ugrilovaní.

Ako si pripraviť chutné grilované ryby

Ako správne ochutiť a marinovať najobľúbenejšie ryby na gril

Grilovaný losos

Losos je v našich končinách veľmi obľúbená ryba, ktorá sa pripravuje na množstvo spôsobov. Losos je tučná ryba s výraznou lahodou chuťou. V našich obchodoch môžete najčastejšie kúpiť filet lososa.

Tradičný jednoduchý recept je ochutiť ho citrónovou šťavou, olivovým olejom, vetvičkou tymianu, soľou a čiernym korením. Vyskúšajte aj skvelý recept na grilovaný filet z lososa podávaný so šalátom NYC alebo grilovaný losos s mangom.

Grilovaný pstruh

Pstruh je skvelá riečna lososovitá ryba, ktorá sa na Slovensku teší veľkej obľube. Pstruha si môžete ochutiť marinádou z roztopeného masla, trošky citrónu, nadrobno nasekanej pažítky a bylinkovej zmesi na ryby s trochou soli a čierneho korenia. Stačí ho už len položiť na rozpálený gril.

Chutný recept, ktorým určite prekvapíme priateľov na grilovačke, je grilovaný pstruh so salsou z čiernych ríbezlí a s pečenými zemiakmi.

Grilovaný zubáč

Grilovaný zubáč je jedna z najchutnejších sladkovodných rýb. Má veľmi chudé a jemné mäso. Skúste si pripraviť marinádu s olivovým olejom, citrónovou šťavou, troškou mletej rasce, soľou a čiernym korením. Marinovaného zubáča dáme na gril a po ugrilovaní posypeme čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou. Vyskúšajte i výborný recept na grilovaného zubáča s ratatouille.

Grilovaný kapor

Kapor patrí medzi tradičné slovenské ryby a je veľmi obľúbený smažený na Vianoce. Grilovaný kapor je šťavnatý a vďaka marináde necítiť typickú kapriu vôňu a chuť. Zmiešame si slnečnicový olej, mletú rascu, korenie, tymian a citrónovú kôru. Kapra namarinujeme, položíme naň plátky citróna a plátky cesnaku a dáme na gril.

Grilovaná treska

Treska ma jemné a ľahko stráviteľné mäso. Pripravte si marinádu zo slnečnicového oleja, horčice, soli a čierneho korenia. Potrite filety tresky z obidvoch strán a umiestnite ich na rozpálený gril. Po ugrilovaní posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Vytlačiť stránku
Zdielať článok