Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
U rýb, viac ako pri iných surovinách, platí, čím je čerstvejšia, tým lepšie. Prinášame vám niekoľko tipov, ako rýchlo a jednoducho zistíte, či ponúkaná ryba z obchodu alebo od rybára je naozaj čerstvá.
Naporciované mäso ryby – Ak do už naporciovaného mäsa pichnete prstom a jamka sa po chvíli vyrovná späť, tak je mäso ryby čerstvé.
TIP: Čerstvú rybu spotrebujte ideálne do 24 hod od nákupu
Grilovanie rýb je jednoduché, pokiaľ dodržíte niekoľko dôležitých zásad. Aby ste predišli tomu, že sa vám ryba bude lepiť na rošt a trhať, dôkladne ho vyčistite. Vhodné je potrieť rošt vrstvou oleja.
Gril poriadne rozpáľte, aspoň 15 minút predtým, ako idete grilovať. Grilovaním ryby na rošte docielite krásne chrumkavú kôrku a mierne zaúdenú chuť.
Pozor si musíte dať na čas, aby ste ryby nemali na grile príliš dlho, pretože mäso sa môže vysušiť. Všeobecne platí pri grilovaní celých rýb, že menšie ryby stačí grilovať maximálne 15 minút a väčšie do 30 minút. Vhodnejšie je grilovať ich na nepriamom žiare na okraji grilu. Kontrolovať ugrilovanú rybu môžete tak, že sa pozriete do jej brušnej dutiny.
Pokiaľ grilujete rybie filety, je dôležité správne odhadnúť čas potrebný na ich ugrilovanie. Vysušený alebo surový filet, nechcete. Našťastie existuje jednoduchá pomôcka, vďaka ktorej určite čas na grile na základe hrúbky rybacieho mäsa. Každý 1 cm hrúbky mäsa grilujte cca. 3 – 5 minút.
TIP: Ak nemáte radi chrumkavú kôrku, môžete pri grilovaní použiť alobal. Ryba sa bude skôr variť a udrží sa v nej všetka šťava.
Losos je v našich končinách veľmi obľúbená ryba, ktorá sa pripravuje na množstvo spôsobov. Losos je tučná ryba s výraznou lahodou chuťou. V našich obchodoch môžete najčastejšie kúpiť filet lososa.
Tradičný jednoduchý recept je ochutiť ho citrónovou šťavou, olivovým olejom, vetvičkou tymianu, soľou a čiernym korením. Vyskúšajte aj skvelý recept na grilovaný filet z lososa podávaný so šalátom NYC alebo grilovaný losos s mangom.
Pstruh je skvelá riečna lososovitá ryba, ktorá sa na Slovensku teší veľkej obľube. Pstruha si môžete ochutiť marinádou z roztopeného masla, trošky citrónu, nadrobno nasekanej pažítky a bylinkovej zmesi na ryby s trochou soli a čierneho korenia. Stačí ho už len položiť na rozpálený gril.
Chutný recept, ktorým určite prekvapíme priateľov na grilovačke, je grilovaný pstruh so salsou z čiernych ríbezlí a s pečenými zemiakmi.
Grilovaný zubáč je jedna z najchutnejších sladkovodných rýb. Má veľmi chudé a jemné mäso. Skúste si pripraviť marinádu s olivovým olejom, citrónovou šťavou, troškou mletej rasce, soľou a čiernym korením. Marinovaného zubáča dáme na gril a po ugrilovaní posypeme čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou. Vyskúšajte i výborný recept na grilovaného zubáča s ratatouille.
Kapor patrí medzi tradičné slovenské ryby a je veľmi obľúbený smažený na Vianoce. Grilovaný kapor je šťavnatý a vďaka marináde necítiť typickú kapriu vôňu a chuť. Zmiešame si slnečnicový olej, mletú rascu, korenie, tymian a citrónovú kôru. Kapra namarinujeme, položíme naň plátky citróna a plátky cesnaku a dáme na gril.
Treska ma jemné a ľahko stráviteľné mäso. Pripravte si marinádu zo slnečnicového oleja, horčice, soli a čierneho korenia. Potrite filety tresky z obidvoch strán a umiestnite ich na rozpálený gril. Po ugrilovaní posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.