Tipy a rady 7 receptov na najlepšie ovocné koláče

Leto ponúka toľko ovocia, že by ste mohli piecť každý deň, no ani tak by ste nenapiekli všetko, čo sa dá z letného ovocia napiecť. Vybrali sme pre vás recepty, ktoré stoja za ochutnanie.

Hrnčekový koláč s čerešňami

Pre uponáhľaných, neskúsených alebo tých, ktorí majú radi veci čo najjednoduchšie. V receptoch sme použili šálku s objemom 250 ml.

Potrebujete:
3 vajcia
1 šálku cukru
1 šálku sladkej smotany alebo mlieka
1,5 šálky polohrubej múky
1 kypriaci prášok
1 kg čerešní

Vyšľahajte vajcia s cukrom, pridajte mlieko alebo smotanu, múku a kypriaci prášok. Cesto vylejte na plech, navrch dajte ovocie a pečte pri 175 °C asi 35 minút.

Marhuľové kocky

Osviežujúci koláč s krehkým cestom na horúce letné dni, keď máte chuť na niečo sladké, ale nie príliš.

Potrebujete:

Na cesto
300 g hladkej múky
1 žĺtok
250 g tuku na pečenie
1/2 kypriaceho prášku

Na plnku
750 g mäkkých marhúľ
1 vanilkový cukor
50 g práškového cukru
Na sneh
3 bielky
100 g práškového cukru

Múku zmiešajte s kypriacim práškom, pridajte žĺtok, tuk a spracujte na cesto. Dajte na 20 minút do chladničky. Marhule rozpoľte a zmiešajte s práškovým aj vanilkovým cukrom. Cesto rukou roztlačte na plechu, dajte zapiecť na 10 minút pri 175 °C a potom naň uložte marhule. Pečte ďalších 15 minút. Z bielkov a cukru vyšľahajte tuhý sneh, potrite ním marhule a koláč dopečte dozlatista.

V ďalšom recepte na marhuľový koláč môžete vymeniť marhule za broskyne alebo nektárinky, prípadne skúsiť všetky tri druhy spoločne.


Čokoládová torta s višňami

Na slávnostné príležitosti je táto torta z kakaového cesta a višní ako stvorená.

Potrebujete:

Na cesto
4 vajcia
125 g práškového cukru
100 g hladkej múky
30 g kakaa

Na krém
1 čokoládový puding
50 g práškového cukru
20 g kakaa
150 g masla
500 ml mlieka
500 g vykôstkovaných višní

Na cesto vyšľahajte celé vajcia s cukrom, pridajte kakao, múku a vymiešajte. Cesto vylejte do tortovej formy, pečte pri 160 °C asi 30 – 40 minút a nechajte vychladnúť. Medzitým si uvarte puding podľa návodu. Ešte vlažný ho vyšľahajte s maslom a kakaom. Korpus prekrojte, potrite tretinou krému, poukladajte naň višne, potom dajte druhú tretinu krému, zakryte druhou časťou korpusu a potrite poslednou tretinou krému.

Krehký čerešňový koláč

Cesto na koláč s čerešňovou plnkou si vyžaduje aspoň 2 hodiny v chladničke. Trpezlivosť sa však vyplatí!

Potrebujete:

Na cesto
250 g hladkej múky
250 g polohrubej múky
30 g práškového cukru
200 g studeného masla
10 PL vody

Na plnku
1 kg odkôstkovaných čerešní
50 g cukru
1 PL citrónovej šťavy
3 PL kukuričného škrobu

Múku zmiešajte s cukrom a nakrájaným maslom, pridajte vodu a vymieste cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte 2 hodiny v chladničke. Čerešne dajte do hrnca, jemne roztlačte a šťavu sceďte. Pridajte cukor, citrónovú šťavu a pomaly povarte. V šťave rozmiešajte škrob a vlejte ju do vriacich čerešní. Nechajte vychladnúť.

Cesto vyvaľkajte na dve placky. Jednou vysteľte tortovú formu (aj po okrajoch), dajte čerešne a prikryte druhou plackou. Popichajte ju vidličkou a pečte pri 180 °C asi 45 minút.

Koláčiky z lístkového cesta a mascarpone s nektárinkami sú hotové raz-dva.

7 receptov na najlepšie ovocné koláče

Nepečená broskyňovo-tvarohová torta

V letných horúčavách nemusíte torty vypekať. Namiesto toho ich chlaďte.

Potrebujete:
500 g tvarohu
3 dcl smotany na šľahanie
2 PL želatíny
3 PL práškového cukru
1 kg broskýň

Smotanu na šľahanie ohrejte, aby bola vlažná, a nechajte v nej napučať želatínu. Zmixujte ju s tvarohom a práškovým cukrom. Broskyne ošúpte a nakrájajte na tenké mesiačiky. Na dno tortovej formy nahusto naukladajte broskyne, zalejte ich tvarohovou hmotou a dajte aspoň na 3 hodiny do chladničky stuhnúť. Zvyšné broskyne môžete poukladať navrch v strede tuhnutia.

Viac chutných receptov nájdete na Hello Tesco.

Vytlačiť stránku
Zdielať článok