Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Základom dobrého hotdogu je vláčne pečivo a kvalitný párok s vysokým obsahom mäsa. Náplň je už celkom vo vašej réžii. Obľúbenou klasikou je kombinácia bielej kapusty, nakladanej uhorky, cibule a horčice.
Žemle na nefalšovaný americký hotdog musia byť nadýchané, ale zároveň pevné, aby udržali nálož náplne. Sú sladkasté a textúrou sa podobajú brioške. Tento druh pečiva pohodlne znesie aj mrazničku, takže na párty v hotdogovom duchu môžete byť pripravení prakticky kedykoľvek. Pred pridaním náplne žemle krátko opečte na masle, získajú tak bohatšiu chuť.
Možno si hovoríte, že uvariť párok je hračka. Koľkokrát sa vám však stalo, že párky pukli alebo boli prevarené? Trik je v tom, že párky sa nevaria, ale zvoľna ohrievajú. Vždy ich vložte do vriacej vody, prikryte pokrievkou, hneď ich odstavte zo sporáka a nechajte 10 minút prehriať vo vode. Zostanú tak šťavnaté a nikdy vám nepuknú.
Ďalším chutným spôsobom, ako pripraviť párky do hotdogov, je na grilovacej panvici. Sporák si rozpáľte na stredný plameň. Aby boli párky pevné a chrumkavé, stačí im na grile pár minút.
Univerzálny návod na dokonalý obsah hotdogu neexistuje. Pri príprave náplní sa totiž fantázii medze nekladú. Jediné pravidlo je, aby vám výsledok chutil. Môžete sa inšpirovať niektorými z preslávených receptov, ako je Coney hotdog, Chicago hotdog alebo New York hotdog. Ak však radi experimentujete, pustite sa do vylaďovania vlastnej verzie párku v rožku.
Americký hotdog je klasika, jeho história sa však začala písať na druhej strane oceánu v nemeckom Frankfurte. Nemci, ktorí sa potom do Ameriky prisťahovali, priviezli jazvečíkov a ikonický párok v rožku. Dnes na hotdog v rôznych podobách narazíte takmer na celom svete. Európou začnúc a Novým Zélandom končiac. Základ je však vždy rovnaký: kvalitný párok.
Dokonca aj vycibrená francúzska kuchyňa prepadla ikone z rýchleho občerstvenia. Párky alebo biele klobásky sa tu podávajú vo francúzskej bagete s omáčkou zo syra s modrou plesňou a s karamelizovanou cibuľkou. Na vrchu sú zdobené štedrou porciou jarnej cibuľky a petržlenu.
Obľúbenou nordickou variáciou hotdogu je tá dánska. Namiesto klasického párku sa podáva rød pølse, populárna červená klobáska z bravčového mäsa. V žemli potom nesmie chýbať dánska horčica, smažená cibuľka a remuláda.
Umami alebo piata chuť je alfou a omegou japonskej kuchyne. Je záhadná a ťažko opísateľná, dokonale však v pokrme dokáže zvýrazniť všetky ďalšie chute, či už je to kyslosť, štipľavosť, sladkosť, alebo horkosť. Chuť umami je obsiahnutá v rôznych ingredienciách – vývare z tuniaka, riase kombu alebo sójovej omáčke. Hotdogu dodáva umami wasabi majonéza s práškom dashi, ktorý obsahuje riasu kombu a huby shitake.
Kórejci pojali prípravu hotdogu po svojom. Párok sa tu nepodáva v žemli s náplňou, ale napichnutý na paličke. A to nie je všetko. Je pokrytý zamatovo roztečeným syrom, zabalený v cestíčku, osmažený a navrchu ešte posypaný cukrom. Jednotlivé recepty sa líšia predovšetkým druhom syra. Medzi obľúbené variácie patria tie s mozzarellou a čedarom.
V Thajsku sú hotdogy populárnym jedlom do ruky z pouličných stánkov, ktoré sa nachádzajú na každom rohu. Oproti americkej klasike sú však párky grilované a pokvapkané sladkou čili omáčkou. V náplni potom nesmie chýbať cibuľa, koriander, limetková šťava a rybia omáčka. Pokiaľ máte radi chuť Ázie, pripravte si do hotdogov rýchlu nakladanú zeleninu. Biele reďkovky, uhorku a mrkvu nakrájajte na rezančeky, posoľte a zalejte vodou zmiešanou s ryžovým octom v pomere 2 : 1. V priebehu 10 minút zelenina skrehne a získa bohatšiu chuť.
V Čile je populárny hotdog nazývaný „completo“. Táto latinská verzia okrem párku v žemli ukrýva tiež roztlačené avokádo, posekané rajčiny, salsu, čili a syr. Čilský hotdog tak býva spravidla dvakrát väčší než ten americký. Hotdogy sa v Čile prvýkrát objavili už pred sto rokmi. Istý Eduardo Bahamondes na svojich pracovných cestách po USA narazil na hotdog. Toto jedlo si natoľko zamiloval, že si krátko po svojom návrate otvoril stánok len s párkami v rožku.
V tejto verzii hrá hlavnú úlohu ikonická mexická trojka: koriander, limetka a čili. Hotdogy servírujte posypané nakrájanou jalapeño papričkou a podávajte k nim nachos s lahodnou guacamole omáčkou. Mexická kuchyňa je farebná, rôznorodá a tiež pekne štipľavá, nebojte sa tak pri príprave hotdogu kombinovať rôzne druhy čili papričiek. Vyskúšajte údené chipotle, ostré habañero alebo nakladané poblano, ktoré sú mierne štipľavé.
Pripravte si domáci mexický hotdog, inšpirujte sa aj receptom na guacamole a preneste sa do Mexika priamo vo svojej kuchyni.