Tipy a rady 10 najlepších marinád a omáčok na steaky

Dobrý steak môžete pripraviť dvoma spôsobmi – buď ho pripravíte bez akejkoľvek chuťovej úpravy, alebo ho najskôr budete marinovať. Aj milovníci pravej mäsovej chute hovädzieho steaku si radi doprajú osvieženie v podobe chutne marinovaného mäsa či steaku preliateho lahodnou omáčkou. Marinovať však nemusíte iba hovädzinu. Akékoľvek mäso, odležané v marináde, získa fantastickú chuť. Doplňte ju ešte niektorou z omáčok a gurmánske potešenie je na svete.

Základné zložky marinády

Každá dobrá marináda v sebe spája tri základné zložky:

  • Tukovú
  • Kyslú
  • Ochucujúcu

Ako tuk sa používa spravidla kvalitný olivový alebo repkový olej. Olej v marináde drží prísada na povrchu mäsa a rozpúšťa aromatické látky rozpustné v tukoch, napríklad z byliniek a čierneho korenia.

Kyslú zložku v marináde zastupuje, napríklad citrónová alebo iná ovocná šťava, vínny ocot, balsamico, worcester. Mäso robí jemným a krehkým, no pri dlhom pôsobení ho vysušuje. Myslite na to, keď budete mäso nakladať do marinády.

Ochucujúce zložky sú všetky tie, ktoré po zmiešaní dávajú mäsu charakteristickú, jedinečnú chuť. Či už je to cesnak, med, sójová omáčka alebo horčica.

Ako dlho marinovať mäso?

Pomerne často prevláda názor, že čím dlhšie sa mäso marinuje, tým lepšie. Nie je to tak. Stačí pol hodina – hodina na to, aby sa chute dostali do všetkých vlákien mäsa. Ideálne je marinovať mäso cez noc. Kyslé zložky v marináde môžu pri dlhom marinovaní mäso vysušovať.

Ako dlho marinovať jednotlivé druhy mäsa?

Recepty na marinády na steak

Jednoduchá marináda

Suroviny

  • 2 PL sušenej bazalky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL sušeného cesnaku
  • 1 citrón
  • 2 PL sušenej petržlenovej vňate
  • 80 ml sójovej omáčky
  • 80 ml worcestrovej omáčky
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 125 ml olivového oleja

Všetko spolu zmiešame a marinujeme mäso.

Steaková marináda

  • 60 ml sójovej omáčky
  • 125 ml panenského olivového oleja
  • šťava z jedného citróna
  • 60 ml worcestrovej omáčky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL sušenej petržlenovej vňate
  • 2 PL sušenej bazalky
  • 1 ČL mletého čierneho korenia

Všetky ingrediencie zmiešame. Steak marinujeme aspoň dve hodiny.

Jednoduchá bylinková marináda

Rýchlu marinádu pripravíte zo sójovej a worcestrovej omáčky, cibule, cesnaku, medu, olivového oleja a čerstvých byliniek. 

  • 120 ml sójovej omáčky
  • 80 ml olivového oleja
  • 60 ml worcestrovej omáčky
  • 40  g jemne nasekanej červenej cibule
  • 2 PL medu
  • 2 PL nakrájanej mladej cibuľky
  • 2 ČL nasekaného tymianu
  • 2 ČL nasekaného rozmarínu
  • ½ ČL soli
  • ½ ČL mletého čierneho korenia
  • 1 PL červeného vínneho octu

Všetko spolu zmiešame a po pol hodine v marináde marinujte steak.  

Teriyaki marináda

Pomerne známa marináda dodá dokonalú chuť steakom, bravčovému aj kuraciemu mäsu.

  • 250 ml sójovej omáčky
  • 125 ml vody
  • 125 ml ananásového džúsu
  • 2 PL cukru
  • 60 ml rastlinného oleja
  • 1 PL worcestrovej omáčky
  • 2 ČL čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 1 ČL sušeného cesnaku

Všetky ingrediencie dáme do hlbšej misky a dobre zmiešame, až kým sa dokonale nespoja do jednej tekutiny. Potom v teryiaki marináde marinujeme mäso.
Tip: Namiesto ananásového džúsu môžete použiť pomarančový.

Horčicová marináda

  • 1,5 PL horčice
  • 1 najemno nasekaný strúčik cesnaku
  • 60 ml sójovej omáčky
  • 1 PL medu
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Všetko spolu zmiešame a po 15 minútach natrieme na mäso a marinujeme.

Zdá sa vám to málo? Nech sa páči – tu je ďalších 12 fantastických marinád!

Omáčky k steakom

Podobne ako marinády, aj omáčky tvoria s mäsom dokonale chuťovo vyvážený celok. Mäso na tanieri môžete omáčkou preliať alebo ju podávajte v mištičke, do ktorej si budete namáčať kúsky mäsa.

Rýchla cesnaková omáčka

Ak nemáte veľa času, zachráni vás rýchla cesnaková omáčka. Do rozpusteného masla prepasírujte strúčik cesnaku a nasekajte čerstvú petržlenovú vňať. Omáčku podávajte v mištičke a kúsky mäsa v nej namáčajte. 

Domáca omáčka na steak

Pri príprave tejto omáčky si trochu postojíte pri sporáku, ale výsledok stojí za to. Zmrazená vám vydrží aj 2 – 3 týždne. 

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 červená cibuľa najemno nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkva, nakrájaná
  • ½ malého zeleru
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • štipka čili papriky
  • 1 ČL sušenej papriky
  • ½ ČL oregana
  • ½ ČL sušenej bazalky
  • 100 ml rajčinového pretlaku
  • 100 ml worcestrovej omáčky
  • 60 ml balsamica
  • 60 ml červeného vínneho octu
  • 2 PL cukru
  • 1 PL dijonskej horčice
  • 2 PL hrozienok
  • kôra z chemicky neošetreného pomaranča
  • 2 PL pomarančovej šťavy
  • 1 bobkový list
  • ¼ ČL mletého čierneho korenia
  • ½ ČL soli
  • 250 ml vody

V panvici na miernom ohni za stáleho miešania päť minút prehrievajte cesnak, mrkvu, zeler, petržlenovú vňať, čili, papriku, oregano a bazalku. Pridajte paradajkový pretlak a za stáleho miešania povarte ďalšie tri minúty.
Pridáme všetky ostatné prísady, privedieme k varu a na miernom ohni varíme ešte 20 minút. Často miešame, aby sa omáčka nepripálila. Ak rýchlo zhustne, pridajte trochu vody, aby sa mohla variť 20 minút. Na konci varenia bude omáčka hustá.
Vyberte z nej bobkový list a zmes rozmixujte. Preceďte ju cez sitko do sklenenej nádoby a môžete podávať.

Chimichurri omáčka

Chimichurri omáčka je juhoamerická verzia pesta. Hodí sa k mäsu, ale aj do šalátov alebo na cestovinu. Príprava je jednoduchá a keď sa vám chimichurri podarí, môžete ju 2 týždne držať v mrazničke.

  • 2 šálky nasekanej petržlenovej vňate
  • ¼ šálky čerstvého oregana (môžete použiť aj 2 lyžice sušeného, ale výsledok nie je taký chutný)
  • 4 nasekané strúčky cesnaku
  • ¼ šálky červeného vínneho octu
  • 1/8 ČL sušenej červenej papriky
  • ¾ šálky panenského olivového oleja
  • soľ, korenie podľa chuti

Petržlenovú vňať, oregano, cesnak, vínny ocot, papriku, soľ a korenie rozmixujeme. Zmes zmiešame s olivovým olejom a necháme hodinu postáť pri izbovej teplote, aby sa chute a vône spojili.

Krémová omáčka z modrého syra

Syrová omáčka je jemná a pritom s plnou chuťou, dopĺňajúcou mäsovú chuť steaku. Omáčku z modrého syra podávame teplú.

  • 500 ml smotany na varenie alebo na šľahanie
  • 50 g strúhaného Parmezánu
  • 150 g syra s modrou plesňou, napr. Gorgonzola
  • maslo
  • podľa chuti mleté čierne korenie, prípadne strúčik cesnaku

Smotanu v hrnci privedieme do varu, teplotu znížime a za častého miešania varíme, kým sa nezredukuje na polovicu. Odložíme nabok a do horúcej nasypeme postrúhaný Parmezán a syr s modrou plesňou. Miešame, kým sa syry neroztopia a zmes nebude spojená. Teplou omáčkou z modrého syra prelejeme steak.

Krémová chrenová omáčka

Jednoduchú chrenovú omáčku môžete použiť v kombinácii so steakom, ale výborná je aj namiesto majonézy do burgrov.

250 ml kyslej smotany zmiešajte s 2 polievkovými lyžicami nastrúhaného chrenu. Zjemnite lyžičkou citrónovej šťavy a podľa chuti dosoľte a dokoreňte. Nechajte postáť zo dve hodiny a podávajte.

10 najlepších marinád a omáčok na steaky

Mali ste chuť na brusnicovú, hríbovú alebo omáčku z korenia? Pripravte si ich podľa nášho receptu!

Zdroj: afamilyfeast.com, stockpillingsmoms.com, lowcarb.com, recepty.cz

Vytlačiť stránku
Zdielať článok