Recepty Žemľovka s mandľovým mliekom

Suroviny

1 vianočka
3 vajcia (žĺtky)
500 ml mandľového mlieka (alebo kokosového mlieka)
50 g kokosového oleja (alebo arašidového masla)
1 kg červeného jablka
hnedý cukor (alebo škoricu)
soľ
500 g ricotty (alebo tvarohu)
1 citrón (len kôra)
3 vajcia (žĺtky)
1 PL hnedého cukru

Popis

Vianočku pokrájame na rezy a namáčame v mlieku rozšľahanom so žĺtkami a s cukrom. Keď sa mlieko vsiakne, poukladáme rezy vianočky na vymastený a strúhankou vysypaný plech a pokropíme roztopeným maslom. Potom navrstvíme tvaroh rozmiešaný so žĺtkami, s cukrom a s postrúhanou citrónovou kôrou. Naň naukladáme postrúhané jablká, ktoré posypeme cukrom a škoricou. Tie prikryjeme namočenou vianočkou.

Žemľovka s mandľovým mliekomPečieme 20 minút vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C prikryté alobalom, potom odkryjeme a ešte dopečieme 10 minút, aby vrch žemľovky schrumkavel. Ak chceme žemľovku so snehom navrchu, z bielok ušľaháme tuhý sneh so štipkou soli a pridáme lyžicu cukru. Došľaháme, rozotrieme na žemľovku a dáme ešte na 10 minút do rúry na dopečenie, rúre znížime teplotu na 150 °C, aby sneh na povrchu pekne zružovel.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept