Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Zemiaky pred prípravou vždy dôkladne umyte a očistite. To neplatí pri batatoch, tie len dôkladne umývame, ale nešúpeme. Práve šupka obsahuje veľa betakaroténu a vlákniny. Pečením sa v nich štiepia škroby na cukry, takže sú sladšie. Zemiaky krájajte až tesne pred varením, inak z nich zbytočne strácate veľa cenných živín, najmä vitamínu C. To isté platí pre celé očistené zemiaky: nenechávajte ich stáť dlho vo vode a už vôbec nie na vzduchu. Okrem toho, že zoxidujú, prichádzajú o výživné látky. Ak však nové zemiaky namočíte najskôr do slanej vody, budú sa lepšie čistiť.
Ak tradičné suroviny ako slaninu alebo klobásku nahradíte batatmi a cuketou, získate rovnako lahodnú vegetariánsku alternatívu francúzskych zemiakov. Neváhajte experimentovať a použite baklažán, topinambur (max. 2 na osobu), špenát, parmezán alebo mozzarelu a na jar môžete do francúzskych zemiakov pridať medvedí cesnak.
Ostali vám bataty? Vyskúšajte náš skvelý recept na polievku zo sladkých zemiakov.
Alebo pečené sladké zemiaky so škoricou.
Cibuľku nakrájame nadrobno a krátko orestujeme na olivovom oleji dozlatista. Necháme vychladnúť, neskôr budeme pridávať k smotanovej zmesi.
Zemiaky dôkladne umyjeme a očistíme. Bataty a cuketu len umyjeme, šupku ponecháme. Osušíme a nakrájame na ultratenké kolieska, ktoré sa nám krásne prepečú dochrumkava.
V miske si rozmixujeme kyslú smotanu s vajíčkami, dochutíme kurkumou, korením, horčicou, čerstvou petržlenovou vňaťou a pažítkou. Smotanovú zmes na vegetariánske francúzske zemiaky osolíme, pridáme roztlačený cesnak a vychladnutú orestovanú cibuľku.
Misu na zapekanie vytrieme olivovým olejom (alebo maslom), zemiaky, bataty a cuketu nakrájané na tenké kolieska striedavo ukladáme do vymastnej misy. Ako poslednú vrstvu použijeme smotanovú zmes, ktorou prekladané zemiaky prelejeme. Zľahka misou zatrasieme, aby sa smotanová zmes dostala aj do spodnej časti a prešla všetkými vrstvami francúzskych zemiakov.
Pečieme cca 40 minút na teplovzdušnom programe na 160 stupňov Celzia alebo na 190 stupňov pri tradičnom pečení. Na posledných 10 minút prepneme program na grilovací, aby nám francúzske zemiaky chytili krásny zlatý nádych.
Francúzske vegetariánske zemiaky podávame mierne vychladnuté a ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.