Recepty Vyprážaný kapor v rúre a zemiakový šalát bez majonézy

Suroviny

Zemiakový šalát bez majonézy:
10 zemiakov (menších)
2 mrkvy
¼ zeleru
1 červená cibuľa (menšia)
3 kyslé uhorky
150 g mrazeného hrášku
300 ml bieleho jogurtu
2 PL horčice
2 PL olivového oleja
100 ml kyslej uhorky (len šťava)
soľ
mleté čierne korenie
Kapor:
4 podkovičky z kapra (namočené cez noc v osolenom mlieku)
citrón (len šťava)
hladká múka
vajce
strúhanka
slnečnicový olej
soľ
maslo
papier na pečenie

Popis

"Pečený kapor nielenže výborne chutí, ale zachová si aj cenné látky. Šalát bez majonézy je pre naše trávenie menej zaťažujúci, než klasický. Taktiež tepelne upravená zelenina sa trávi lepšie, než surová a netreba sa obávať, že utrpí na svojej hodnote. Pri príprave ryby má svoju kľúčovú úlohu citrónová šťava, pomáha z kaprieho mäsa odstrániť pachuť bahna. Pri servírovaní si rybu opäť citrónom pokvapkajte, získa tým na chuti. A z nutričného pohľadu lepšie vďaka vitamínu C vstrebáte železo, "hovorí dietologička Zuzana Pavelková Šafářová.

Postup

1

Zemiakový šalát bez majonézy: Zemiaky uvaríme v šupe, mrkvu a zeler očistíme, pokrájame na kocky a uvaríme spolu s hráškom.

2

Zemiaky ošúpeme a pokrájame na kocky. Cibuľu pokrájame nadrobno, uhorku na kocky a všetko zmiešame s uvarenou zeleninou.

3

Pridáme horčicu, olivový olej, jogurt, korenie, soľ, uhorkový nálev a zmiešame.

4

Vysmážaný kapor v rúre: Podkovičky kapra osušíme papierovou utierkou, pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme.

5

Obaľujeme v trojobale múka – rozšľahané vajce – strúhanka.

6

Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie a potrieme tenkou vrstvou oleja. Obalené podkovičky poukladáme na plech, na každú rozložíme kúsok masla a pečieme pri teplote 180 °C asi 20 – 30 minút.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept