Recepty Vegánsky cviklový wellington

Suroviny

Náplň z cvikly
2 lyžice olivového oleja
½ ks cibule
2 strúčiky cesnaku
1 čajová lyžička rozmarínu (sušeného)
1 čajová lyžica tymiánu (sušeného)
75 g vlašských orechov (opražených)
3 ks cvikly (varená)
240 g údeného tofu
1 štipka údenej mletej papriky
1 lyžica lahôdkového droždia
½ čajovej lyžičky soli
4 lyžice hladkej múky
Hríbová plnka
600 g šampiňónov
2 lyžice olivového oleja
½ ks cibule
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice tymiánu
½ čajovej lyžičky soli
1 štipka mletého čierneho korenia
Ostatné
1 ks lístkového cesta (vegánskeho)
1 lyžica mlieka (sójové na potretie)
morská soľ (hrubozrnná)
sezam (sezamové semienka alebo mak na ozdobu (voliteľné)

Postup

1

Pripravíme si vnútro z cvikly. Na panvici rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja. Pridáme najemno nakrájanú cibuľu a smažíme na miernom ohni domäkka, a kým nezosklovatie (asi 7 minút). Pridáme nasekaný cesnak, rozmarín a tymian a smažíme ešte dve minúty. Hotovú zmes necháme vychladnúť.

2

Vlašské orechy vložíme do kuchynského robota a rozmixujeme najemno. Odložíme ich bokom. Cviklu tiež rozmixujeme v robote, ale na malé kúsky. Pridáme scedené tofu, zmes cibule a cesnaku, údenú papriku, lahôdkové droždie a soľ. Mixujeme, kým nezískame kompaktnú zmes. Premiestnime ju do misky, pridáme múku a mleté vlašské orechy a poriadne premiešame.

3

Plech pokryjeme papierom na pečenie. Z cviklovej zmesi vytvarujeme valec dlhý asi 16 cm. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút a potom necháme vychladnúť.

4

Medzitým si pripravíme hríbovú vrstvu. Šampiňóny očistíme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja. Pridáme najemno nakrájanú cibuľu a smažíme na miernom ohni domäkka, a kým nezosklovatie (asi 7 minút). Pridáme nasekaný cesnak a smažíme ešte dve minúty. Potom pridáme šampiňóny, tymian, soľ a korenie. Smažíme asi 10 minút. Zmes premiestnime do misky a necháme vychladnúť.

5

Vegánske lístkové cesto rozvinieme na papier na pečenie, doprostred nanesieme polovicu hríbovej zmesi a položíme na ňu pripravený valec z cvikly a následne ďalšiu polovicu hríbovej zmesi. Zostávajúce cesto, na ktorom nie je zmes, z ľavej aj pravej strany nakrájame horizontálne na tenké prúžky, ktoré potom striedavo z ľavej a pravej strany ukladáme cez valec z cvikly pokrytý hríbovou zmesou. Konce vždy stlačíme.

6

Vrchnú časť cesta potrieme sójovým mliekom, prípadne posypeme semiačkami či hrubozrnnou morskou soľou. Wellington prenesieme na plech a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C aspoň 30 minút.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept

Recepty podľa vašej chuti

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.
2 3 4