Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Pripravíme si vnútro z cvikly. Na panvici rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja. Pridáme najemno nakrájanú cibuľu a smažíme na miernom ohni domäkka, a kým nezosklovatie (asi 7 minút). Pridáme nasekaný cesnak, rozmarín a tymian a smažíme ešte dve minúty. Hotovú zmes necháme vychladnúť.
Vlašské orechy vložíme do kuchynského robota a rozmixujeme najemno. Odložíme ich bokom. Cviklu tiež rozmixujeme v robote, ale na malé kúsky. Pridáme scedené tofu, zmes cibule a cesnaku, údenú papriku, lahôdkové droždie a soľ. Mixujeme, kým nezískame kompaktnú zmes. Premiestnime ju do misky, pridáme múku a mleté vlašské orechy a poriadne premiešame.
Plech pokryjeme papierom na pečenie. Z cviklovej zmesi vytvarujeme valec dlhý asi 16 cm. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút a potom necháme vychladnúť.
Medzitým si pripravíme hríbovú vrstvu. Šampiňóny očistíme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja. Pridáme najemno nakrájanú cibuľu a smažíme na miernom ohni domäkka, a kým nezosklovatie (asi 7 minút). Pridáme nasekaný cesnak a smažíme ešte dve minúty. Potom pridáme šampiňóny, tymian, soľ a korenie. Smažíme asi 10 minút. Zmes premiestnime do misky a necháme vychladnúť.
Vegánske lístkové cesto rozvinieme na papier na pečenie, doprostred nanesieme polovicu hríbovej zmesi a položíme na ňu pripravený valec z cvikly a následne ďalšiu polovicu hríbovej zmesi. Zostávajúce cesto, na ktorom nie je zmes, z ľavej aj pravej strany nakrájame horizontálne na tenké prúžky, ktoré potom striedavo z ľavej a pravej strany ukladáme cez valec z cvikly pokrytý hríbovou zmesou. Konce vždy stlačíme.
Vrchnú časť cesta potrieme sójovým mliekom, prípadne posypeme semiačkami či hrubozrnnou morskou soľou. Wellington prenesieme na plech a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C aspoň 30 minút.