Recepty Údená polievka s krutónmi

Suroviny

½ kg údeného bravčového mäsa (karé)
400 g hrášku (hrachu)
2 PL slnečnicového oleja
1 cibuľa (veľká)
1 plechovka lúpaných paradajok
2 mrkvy (stredne veľké)
4 strúčiky cesnaku (ošúpané)
½ ČL soli
1 čl mletého čierneho korenia
1 bobkový list
1 čl majoránu
1 čl tymiánu
2 l vody (na vývar)
Na ozdobenie:
5 krajcov chleba (hrianok z ražného chleba)
1 stonkový zeler (celý)
tymian (čerstvý)

Postup

1

Hrach opláchneme a scedíme, vložíme do stredne veľkého hrnca a zalejeme vodou. Varíme asi 15 minút. Dávame pozor, aby nevykypel. Odložíme nabok.

2

Cibuľu, cesnak a zvyšnú zeleninu nakrájame na kocky. Na panvici rozpálime olej, pridáme nakrájané suroviny spoločne s tymianom. Zmes restujeme 8 − 10 minút, kým zelenina nezmäkne. Občas premiešame.

3

Mäkkú zeleninu vložíme do hrnca s vodou a hrachom. Údené karé nakrájame na hrubé kocky a vložíme do hrnca spolu s bobkovým listom. Ochutíme soľou a čiernym korením. Privedieme do varu a následne varíme na miernom plameni asi 1,5 hodiny za občasného miešania. Hrášok sa začne rozpadať a zahustí polievku. Na záver z nej vyberieme bobkový list a pridáme majorán.

4

Všetko ozdobíme na kocky nakrájanými a na masle osmaženými hriankami. Posypeme čerstvým tymianom a zelerom.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept