Recepty Tekvicové rizoto s mascarpone

Suroviny

1 tekvica hokkaido
2 šalotky
400 g ryže Carnaroli (alebo arborio)
1 dcl bieleho vína
zeleninový vývar
šalvia
100 g mascarpone
100 g masla
100 g parmezánu
1 lyžica mlieka
soľ
čierne korenie
olivový olej

Popis

Tekvicu zbavíme šupky, nakrájame na kocky a pečieme v rúre na 200 °C, kým ľahko nezozlatne, potom ju rozmixujeme tyčovým mixérom na pyré. V hrnci necháme zosklovatieť šalotku, pridáme ryžu a ľahko opražíme, pokiaľ nepáli na dotyk. Zalejeme vínom a necháme odpariť. Pridáme vývar, aby bola ryža ponorená. Za občasného miešania varíme, pokiaľ ryža nie je al dente, podľa potreby dolievame vývar. V polovici varenia pridáme dyňové pyré. Keď je ryža pripravená, zamiešame do nej parmezán a maslo a minútu v kuse miešame, tým vytvoríme klasicky krémovú konzistenciu. Lístky šalvie opečieme na troche olivového oleja a položíme ich na rizoto. Mascarpone zjemníme kvapkou mlieka, premiestnime do cukrárskeho vrecúška a ozdobíme ním celé jedlo.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept