Recepty Sviečková s koňakovou omáčkou

Suroviny

2 kg hovädzej sviečkovej
slnečnicový olej
soľ
mleté čierne korenie (Tesco Finest meat mix)
Na omáčku
2 PL masla
2 šalotky (menšie)
100 ml koňaku (z toho odoberieme 1 čajovú lyžičku bokom)
300 ml smotany na varenie
2 PL dijonskej horčice
3 PL parmezánu (nastrúhaného)
tymian (vetvička)
soľ
mleté čierne korenie

Postup

1

Sviečkovú necháme odstáť asi hodinu pri izbovej teplote. Rúru vyhrejeme na 240 °C.

2

Sviečkovú odblaníme, umyjeme, jemne potrieme olejom a obalíme v korení.

3

Na panvicu dáme olej a sviečkovú prudko opečieme zo všetkých strán. Dáme na plech a pečieme asi 25 minút. Upečenú sviečkovicu presunieme na dosku a necháme odpočívať 10 – 15 minút.

4

Listy z vetvičky tymianu nadrobno nasekáme a pripravíme si omáčku.

5

Maslo roztopíme na panvici a na ňom opečieme nadrobno nakrájané šalotky dozlatista.

6

Panvicu odtiahneme z ohňa, nalejeme do nej koňak. Vrátime na oheň a po zovretí povaríme 1 – 2 minúty.

7

Smotanu a dijonskú horčicu zmiešame, prilejeme do koňaku a varíme asi 5 minút. Pridáme parmezán a roztopíme ho za stáleho miešania. Odstavíme.

8

Pridáme listy tymianu, 1 čajovú lyžičku koňaku, soľ a korenie podľa chuti. Mäso nakrájame na plátky a na tanieri prelejeme omáčkou. Podávame so zelenými fazuľkami alebo varenou špargľou.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept