Recepty Štedrovečerná hubová polievka

Suroviny

20 sušených húb
100 g mrazených hríbov
1 cesnak
1 biela cibuľa
1 mrkva
40 g zeleru
40 g petržlenovej vňate
1 bobkový list
40 g masla
100 ml smotany 30%
50 ml kyslej smotany (na dekoráciu)
petržlenová vňať
tymian
čierne korenie
soľ

Postup

1

Mrazené hríby necháme cez noc v chladničke, aby rozmrzli. Zeleninu ošúpeme a pokrájame na kocky. Vložíme ju do hrnca, zalejeme studenou vodou, mierne osolíme a varíme asi 20 minút.

2

Medzitým si vyberieme hríby z chladničky a pokrájame ich na väčšie kúsky. Sušené huby dáme do hrnca a necháme zovrieť v asi 0,5 l vody. Varíme ich ešte niekoľko minút, kým nezmäknú. Huby precedíme a pokrájame na prúžky, vodu, v ktorej sa varili, nevylievame.

3

Cibuľu a cesnak ošúpeme a pokrájame nadrobno. Na panvici rozpustíme maslo, osmažíme cibuľu do sklovita a potom hneď pridáme cesnak. Jemne osolíme a okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením.

4

Pridáme pokrájané huby a hríby, osmažíme, preložíme do zeleninového vývaru, prilejeme aj hubový vývar a dochutíme tymianom a bobkovým listom. Panvicu ešte vypláchneme trochou vývaru, aby sme získali všetku chuť z praženia húb. Hubovú polievku varíme asi 15 minút na miernom plameni, kým sa nespoja všetky chute.

5

Nakoniec dosolíme, okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením, prilejeme 30 % smotanu a prisypeme nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať – do polievky ju pridáme až tesne pred podávaním, aby sme zachovali jej čerstvú arómu. Polievku prelejeme do polievkovej misy alebo priamo na taniere a ozdobíme kyslou smotanou.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept