Recepty Slaný galette s nivou

Suroviny

250 g hladkej múky (môžete použiť aj špaldovú)
150 g masla
½ ČL soli (Na prípravu sladkého galette môžete do cesta pridať 1 PL práškového cukru.)
2 PL vody (ľadovej)
200 g fíg (čerstvých)
100 g nivy
1 PL trstinového cukru
soľ
mleté čierne korenie
1 vajce (žĺtok)
vlašské orechy

Popis

Slaný galette s nivouMúku zmiešame so soľou a pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo. Rýchlo spracujeme a po troškách pridávame ľadovú vodu. Keď bude cesto vláčne, zabalíme ho do potravinovej fólie a aspoň na 1 až 2 hodiny odložíme do chladničky. Takto pripravené cesto vyvaľkáme a opatrne ho prenesieme na plech s papierom na pečenie. Keby sa trhalo, skúsime ho vyvaľkať priamo na papieri na pečenie. Do stredu, asi 4 až 5 cm od okraja, dáme na cesto hrudky syra a kúsky orechov, zahneme okraje, pokvapkáme ich olivovým olejom, posypeme soľou a čerstvo zomletým korením. Môžeme pridať aj troška trstinového cukru. Galette s dovnútra zahnutými okrajmi preložíme na polovicu, potrieme ho žĺtkom a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 30 až 45 minút dozlata.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept