Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Kapra umyjeme v studenej vode a utrieme dosucha. Ostrým nožom priečne narežeme kožu z oboch strán na 2 cm široké pásy. Vďaka tomu vôňa korenín lepšie prenikne do mäsa a odstráni bahnový zápach ryby.
Pripravíme si zmes zo soli, z čerstvého čierneho korenia a kajenského korenia a natrieme ňou rybu z vnútornej aj vonkajšej strany. Množstvo ostrého kajenského korenia dávame podľa chuti – ryba by však nemala byť príliš ostrá. Rybu uložíme na plech z rúry alebo do širokej formy.
Banány ošúpeme a nakrájame na plátky. Niekoľko kúskov vložíme do brucha ryby, zvyšok rozložíme navrch. Pomaranče a citrón dôkladne umyjeme a nakrájame ich na polovičné plátky. Rybu pokvapkáme čerstvo vytlačenou citrusovou šťavou, obložíme ju niekoľkými kúskami ovocia, zvyškom naplníme vnútro kapra. Kešu oriešky nakrájame na kúsky a povkladáme ich do narezanej kože mäsa. Cesnak nakrájame nadrobno, jednu cibuľku nakrájame na rezance a posypeme nimi rybu.
Maslo nakrájame na tenké plátky a uložíme ich na ovocie. Rybu necháme marinovať niekoľko hodín (najlepšie na celú noc).
Rúru predhrejeme na 200 ˚C a rybu uložíme na plech alebo do formy. Nakoniec nalejeme ešte 100 ml vody a kapra pečieme 30 minút. Vrch ryby pravidelne polievame výpekom, aby bola hotová ryba chrumkavá a šťavnatá. 10 minút pred koncom pečenia plech vyberieme a vrch kapra posypeme mandľovými lupienkami, potom rybu zapečieme. Nezabúdame ju ďalej podlievať roztopeným maslom.
Hotovú rybu vyberieme z rúry. Prikryjeme ju alobalom, odložíme a necháme odpočinúť. Zatiaľ nakrájame petržlenovú vňať a cibuľku. Rybu preložíme do plytkej misy a ozdobíme ju petržlenovou vňaťou aj jarnou cibuľkou.