Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Recept na kačacie prsia s pomarančmi je výnimočný a pritom nenáročný.
Nutričná expertka Zuzana Pavelková Šafářová sa o recepte vyjadrila: "Kačica, rovnako ako iné červené mäsá, vyniká vysokým obsahom železa, ktoré je - na rozdiel od toho obsiahnutého v rastlinnej strave, pre nás dobre vstrebateľné. Ďalej obsahuje zinok, teda minerál, ktorý zvlášť v zime posilní náš organizmus proti vírusom a baktériám. Veľmi obľúbená je kačica v Ázii, najmä Číne. Podľa tradičnej medicíny vraj posilňuje krv, čo vzhľadom k obsahu železa a vitamínov skupiny B má oprávnenú logiku. Je pravdou, že sa kačacie mäso vyznačuje vyšším obsahom tuku vrátane cholesterolu, lenže na druhej strane sú na tento tuk viazané vitamíny E a A, teda významné antioxidanty. Kačacie mäso samozrejme ako každé iné dodá plnohodnotné bielkoviny a kačicu možno zahrnúť do racionálneho stravovania - pokiaľ bude konzumovaná s rozumom a bez knedlí. Vyhnúť by sa jej však mali ľudia, ktorí sa liečia s vysokým cholesterolom, zažívacími problémami, poprípade sú zrovna v redukcii hmotnosti. Kompromisom medzi zdravím a chutnou úpravou môže byť odstránenie kože, ktorá je najtučnejšia."
Na koži na prsiach spravíme opatrne niekoľko plytkých zárezov šikmo sprava doľava a naopak.
Prsia položíme na suchú zohriatu panvicu kožou dolu a smažíme do chrumkava, približne 8 minút.
Otočíme, osolíme a okoreníme a opekáme z druhej strany 10 – 15 minút. Preložíme, prikryjeme alobalom a necháme oddýchnuť v teplej rúre 10 minút.
Cibuľu nakrájame najemno. 2 pomaranče odšťavíme a 2 ošúpeme, rozdelíme na mesiačiky a každý ošúpeme z priesvitnej blanky.
Cukor a vodu zmiešame v hrnci a na strednej teplote varíme, kým sa cukor nerozpustí.
Do horúceho sirupu vlejeme ocot, pomarančovú šťavu, klinčeky a badián a pridáme cibuľu a varíme za občasného miešania asi 15 minút, kým sa zmes nezredukuje asi na polovicu.
Pridáme maslo a miešame kým sa nerozpustí.
Kačacie prsia nakrájame, rozdelíme na tanier. Ozdobíme mesiačikmi pomaranča, polejeme omáčkou. Podávame s pečenými zemiakmi.