Recepty Kačacie prsia na pomarančoch

Suroviny

2 kačacie prsia (asi polkilové)
4 pomaranče (veľké)
½ cibule
2 pomaranče (len šťava)
50 g masla
200 ml vody
2 PL červeného vinného octu
klinček
badián
2 PL kryštálového cukru
soľ
mleté čierne korenie

Recept na kačacie prsia s pomarančmi je výnimočný a pritom nenáročný.

Popis

Nutričná ​​expertka Zuzana Pavelková Šafářová sa o recepte vyjadrila: "Kačica, rovnako ako iné červené mäsá, vyniká vysokým obsahom železa, ktoré je - na rozdiel od toho obsiahnutého v rastlinnej strave, pre nás dobre vstrebateľné. Ďalej obsahuje zinok, teda minerál, ktorý zvlášť v zime posilní náš organizmus proti vírusom a baktériám. Veľmi obľúbená je kačica v Ázii, najmä Číne. Podľa tradičnej medicíny vraj posilňuje krv, čo vzhľadom k obsahu železa a vitamínov skupiny B má oprávnenú logiku. Je pravdou, že sa kačacie mäso vyznačuje vyšším obsahom tuku vrátane cholesterolu, lenže na druhej strane sú na tento tuk viazané vitamíny E a A, teda významné antioxidanty. Kačacie mäso samozrejme ako každé iné dodá plnohodnotné bielkoviny a kačicu možno zahrnúť do racionálneho stravovania - pokiaľ bude konzumovaná s rozumom a bez knedlí. Vyhnúť by sa jej však mali ľudia, ktorí sa liečia s vysokým cholesterolom, zažívacími problémami, poprípade sú zrovna v redukcii hmotnosti. Kompromisom medzi zdravím a chutnou úpravou môže byť odstránenie kože, ktorá je najtučnejšia."

Postup

1

Na koži na prsiach spravíme opatrne niekoľko plytkých zárezov šikmo sprava doľava a naopak.

2

Prsia položíme na suchú zohriatu panvicu kožou dolu a smažíme do chrumkava, približne 8 minút.

3

Otočíme, osolíme a okoreníme a opekáme z druhej strany 10 – 15 minút. Preložíme, prikryjeme alobalom a necháme oddýchnuť v teplej rúre 10 minút.

4

Cibuľu nakrájame najemno. 2 pomaranče odšťavíme a 2 ošúpeme, rozdelíme na mesiačiky a každý ošúpeme z priesvitnej blanky.

5

Cukor a vodu zmiešame v hrnci a na strednej teplote varíme, kým sa cukor nerozpustí.

6

Do horúceho sirupu vlejeme ocot, pomarančovú šťavu, klinčeky a badián a pridáme cibuľu a varíme za občasného miešania asi 15 minút, kým sa zmes nezredukuje asi na polovicu.

7

Pridáme maslo a miešame kým sa nerozpustí.

8

Kačacie prsia nakrájame, rozdelíme na tanier. Ozdobíme mesiačikmi pomaranča, polejeme omáčkou. Podávame s pečenými zemiakmi.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept