Recepty Jahňacina na tymiane so smotanovou omáčkou a zemiakmi Hasselback

Suroviny

Jahňacina na tymiane:
1 ks jahňacieho pleca (Tesco Finest)
1 hrsť tymiánu (čerstvého)
1 PL tymiánu (sušeného)
½ ČL soli
1 čl mletého čierneho korenia
4 PL olivového oleja
1 cesnak
1 PL citróna (nastrúhanej citrónovej kôry)
1 pohár bieleho vína (suchého)
100 g masla
250 ml smotany na varenie
2 poháre zeleninového vývaru
1 PL worčestrovej omáčky
3 PL kyslej smotany
Zemiaky Hasselback:
1 kg zemiakov (8 menších)
3 PL olivového oleja
2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
1 čl soli (hrubozrnnej)
1 PL masla
1 hrsť čerstvého rozmarínu

Postup

1

Rúru predhrejeme na 200 °C. Zemiaky dôkladne umyjeme, osušíme a ostrým nožom narežeme každé 2 mm po celej dĺžke. Polejeme ich olivovým olejom, potrieme pretlačeným cesnakom a osolíme. Pečieme zhruba 30 minút prikryté alobalom. Keď budú hotové, potrieme ich maslom, znovu jemne osolíme a posypeme nadrobno nasekaným rozmarínom.

2

Pretlačený cesnak zmiešame so soľou, citrónovou kôrou a polovicou lyžičky čierneho korenia, pridáme olej, maslo, čerstvý aj sušený tymian. Dôkladne premiešame a natrieme na mäso. Prilejeme zeleninový vývar, víno a worcesterskú omáčku, okolo mäsa položíme vetvičky čerstvého tymianu a na polovicu prerezaný cesnak. Nádobu prikryjeme alobalom.

3

Mäso pečieme 10 minút pri teplote 250 °C, neskôr teplotu znížime na 180 °C a pečieme 2 hodiny. Počas posledných 30 minút alobal odložíme a mäso pečieme ďalej tak, aby sa trošku pripiekla koža.

4

Po upečení ho vyberieme z nádoby, scedíme, vložíme do hrnca, pridáme smotanu a varíme na miernom plameni ešte asi 7 minút.

5

Hotovú jahňacinu narežeme na plátky, polejeme smotanovou omáčkou, posypeme čerstvo nastrúhanou citrónovou kôrou a pridáme vetvičku tymianu. Podávame so zemiakmi.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept