Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
"Tento recept je skvelý nápad a báječný spôsob, ako vybudovať u malých detí kladný vzťah k zelenine. Zdôraznila by som obsah farbiva betakaroténu, označovaného aj ako provitamín A, "hodnotí zeleninový recept pre deti špecialistka na zdravú výživu Zuzana Pavelková Šafářová. "Z neho si telo vytvára vitamín A, ktorý je nielen u detí dôležitý pre správny rast všetkých telesných buniek, silnú imunitu a dobrý zrak. Navyše vďaka tepelnej úprave telo dokáže betakarotén výborne vstrebať. U sladkých zemiakov by som vypichol vitamín B6, ktorý sa vyskytuje v rostilnné strave veľmi obmedzene. Ten je u detí kľúčový pre správny duševný rozvoj a jeho nedostatok sa môže prejaviť spomaleným vývojom. "
Zemiaky a batáty prekrojíme po šírke a dáme do vriacej vody variť na 5 minút. Vyberieme a dáme variť očistenú mrkvu s kusom vňate a repu vcelku.
Zemiaky a sladké zemiaky nakrájame na centimeter hrubé kolieska a malým nožom z nich vykrajujeme duchov a z batatov tekvičky.
Repu nakrájame tiež na kolieska a z nich vykrojíme čarodejnícke čiapky.
Do mrkiev napicháme klinčeky ako oči.
Plech vystelieme papierom na pečenie, poukladáme naň zeleninu, pokvapkáme olejom, posolíme, posypeme rozmarínom. Na plech poukladáme očistené cesnakové strúčiky.
V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme asi hodinu, v polovici pečenia zeleninu otočíme.
Z paprík odrežeme časť so stopkou, vyberieme jaderníky a vyrežeme do nich oči, nosy a zuby ako do tekvice, naplníme ich syrom a vložíme do nich mrkvu.