Recepty Gnocchi zo sladkých zemiakov s trhanou hlivou

Suroviny

600 g sladkých zemiakov
170 g hladkej múky
½ ČL soli
1 PL olivového oleja
30 g hladkej múky (na poprášenie pracovnej dosky)
2 litre vody (a štipka soli na varenie gnocchi)
5 hlív (ustricových alebo kráľovských)
1 čl údenej mletej papriky
1 štipka soli
1 štipka kajenského korenia
½ ČL sušeného cesnaku (mletého)
1 PL olivového oleja
Omáčka:
125 ml paradajkového pretlaku
3 PL jablčného octu
1 PL čerstvej citrónovej šťavy
2 PL hnedého cukru
1 PL worčestrovej omáčky (vegánskej)
1 PL horčice
½ ČL údenej mletej papriky
½ ČL cibule (mletej sušenej)
½ ČL sušeného cesnaku (mletého)
½ ČL mletého čili
100 ml vody
4 PL petržlenovej vňate (čerstvej nasekanej)

Postup

1

Pripravíme si gnocchi. Sladké zemiaky umyjeme, osušíme a na viacerých miestach poprepichujeme vidličkou. Takto pripravené zemiaky položíme na tanier a dáme do mikro- vlnky. Ohrievame ich 7 – 10 minút, kým nie sú mäkké. Zemiaky môžeme tiež upiecť v rúre na 180 °C asi 30 – 40 minút. Následne ich ošúpeme a v miske roztlačíme na kašu. Pridáme múku a soľ a vypracujeme cesto. Z cesta vytvarujeme dlhý tenší valec (s priemerom približne 2 cm) a následne nakrájame na malé kúsky (dlhé 2,5 cm).

2

Vo veľkom hrnci privedieme do varu osolenú vodu. Postupne pridávame gnocchi a varíme pár minút, kým nevyplávajú na hladinu. Scedíme ich, polejeme olivovým olejom, premiešame a odložíme bokom.

3

Pripravíme si huby. Rúru predhrejeme na 200 °C. Huby natrháme pomocou dvoch vidličiek, stonky a klobúčiky nakrájame na hrubšie kusy. Zmiešame s olivovým olejom, mletou paprikou, soľou, kajenským korením a cesnakom. Premiešame, aby sa huby rovnomerne obalili. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 25 minút alebo dovtedy, kým nebudú trochu chrumkavé a na okrajoch hnedé.

4

Pripravíme si omáčku. V malom hrnci na stredne vysokej teplote zmiešame všetky ingrediencie (začínajúc pretlakom a končiac vodou). Premiešame a privedieme do varu. Varíme asi 15 – 20 minút alebo dovtedy, kým sa tekutina nezredukuje a omáčka nezhustne. Pridáme huby a premiešame.

5

Gnocchi rozdelíme do misiek, pridáme omáčku s hubami a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept