Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Vyskúšajte aj iný variant a namiesto špenátového pesta použite pesto zo sušených paradajok. Na výrobu pesta použite tie isté ingrediencie, len špenát vymeňte za domáce sušené paradajky.
Ak si chcete pripraviť domáci chlieb ešte v zdravšej verzii, použite namiesto droždia kvások. Kváskový chlieb je bohatý na dobré baktérie, obsahuje až okolo 60 druhov, pričom najbohatšia probiotická tableta ich obsahuje len 12.
Výhody kváskového chleba:
Kváskový chlieb má typickú chlebovú vôňu, má vyššiu výživovú hodnotu, je pevnejší a má menší objem ako ten z droždia, má nižší glykemický index, vydrží dlhšie čerstvý, má antibiotické účinky, posilňuje črevnú mikroflóru.
Ak ste doposiaľ žiadny domáci chlieb nepiekli a netrúfate si na tento zapletaný, začnite s prípravou bežnejších podôb – výborný je tiež obyčajný špaldový chlieb či írsky chlieb.
V odmerke s vodou rozmiešame droždie s cukrom a necháme ho 10 minút kysnúť.
Do misy nachystáme odvážené múky, pridáme soľ a premiešame.
Po vykysnutí nalejeme k múke vodu s droždím a cesto dôkladne ručne vymiesime – aspoň 10 minút.
Vymiesený bochník na domáci chlieb necháme kysnúť prikrytý utierkou 1 hodinu.
Medzitým si pripravíme špenátové pesto. Nastrúhaný parmezán, baby špenát, nasekané vlašské orechy, olivový olej a soľ dáme do mixéra a rozmixujeme na hladký krém.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm.
Cesto rovnomerne potrieme špenátovým pestom a zrolujeme ako roládu.
Zrolované cesto pozdĺžne rozkrojíme ostrým nožom na polovicu, začneme však krájať až 4-5 cm od vrchu, aby nám cesto ostalo spojené a nerozpadlo sa na dve časti.
Dva visiace vrkoče navzájom poprepletáme, konce zvinieme a takto zapletený domáci chlieb prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme pri 170 °C (teplovzdušný program) približne 45 minút.