Recepty Domáci chlieb v tvare vrkoča so špenátovým pestom

Suroviny

Domáci chlieb:
250 g hladkej múky špaldovej
150 g hladkej ražnej múky
100 g špaldovej celozrnnej múky
ČL morskej soli
20 g droždia
330 ml vody (vlažnej)
½ ČL trstinového cukru
Špenátové pesto:
100 g baby špenátu
70 g parmezánu
60 ml olivového oleja
60 g vlašských orechov
1 štipka soli

Popis

Vyskúšajte aj iný variant a namiesto špenátového pesta použite pesto zo sušených paradajok. Na výrobu pesta použite tie isté ingrediencie, len špenát vymeňte za domáce sušené paradajky

Ak si chcete pripraviť domáci chlieb ešte v zdravšej verzii, použite namiesto droždia kvások. Kváskový chlieb je bohatý na dobré baktérie, obsahuje až okolo 60 druhov, pričom najbohatšia probiotická tableta ich obsahuje len 12.

Výhody kváskového chleba:
Kváskový chlieb má typickú chlebovú vôňu, má vyššiu výživovú hodnotu, je pevnejší a má menší objem ako ten z droždia, má nižší glykemický index, vydrží dlhšie čerstvý, má antibiotické účinky, posilňuje črevnú mikroflóru. 

Ak ste doposiaľ žiadny domáci chlieb nepiekli a netrúfate si na tento zapletaný, začnite s prípravou bežnejších podôb – výborný je tiež obyčajný špaldový chlieb či írsky chlieb.

Postup

1

V odmerke s vodou rozmiešame droždie s cukrom a necháme ho 10 minút kysnúť.

2

Do misy nachystáme odvážené múky, pridáme soľ a premiešame.

3

Po vykysnutí nalejeme k múke vodu s droždím a cesto dôkladne ručne vymiesime – aspoň 10 minút.

4

Vymiesený bochník na domáci chlieb necháme kysnúť prikrytý utierkou 1 hodinu.

5

Medzitým si pripravíme špenátové pesto. Nastrúhaný parmezán, baby špenát, nasekané vlašské orechy, olivový olej a soľ dáme do mixéra a rozmixujeme na hladký krém.

6

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm.

7

Cesto rovnomerne potrieme špenátovým pestom a zrolujeme ako roládu.

8

Zrolované cesto pozdĺžne rozkrojíme ostrým nožom na polovicu, začneme však krájať až 4-5 cm od vrchu, aby nám cesto ostalo spojené a nerozpadlo sa na dve časti.

9

Dva visiace vrkoče navzájom poprepletáme, konce zvinieme a takto zapletený domáci chlieb prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.

10

Pečieme pri 170 °C (teplovzdušný program) približne 45 minút.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept