Recepty Domáce želé cukríky

Suroviny

želé (agar 10 g/1 l)
ovocná šťava podľa želanej chuti a farby:
cvikla (/jablko)
ananás
zelené jablko (/uhorka)
jahody
pomaranč
červené hrozno

Popis

TIP: Ak chcete veľmi sladké cukríky, môžete použiť aj domáce sirupy alebo kombinovať sirup s džúsom. Extra zdravý variant si zasa môžete pripraviť z čerstvej ovocnej šťavy.

Postup

1

Na 1 liter tekutiny potrebujeme 10 g želatíny agar. Ak chceme tvrdšie cukríky, použijeme viac agaru alebo menej džúsu. Konzistenciu uvidíme po jednom pokuse.

2

Dáme šťavu do hrnca, pridáme agar a metličkami miešame na miernom plameni.

3

Hneď ako zmes zovrie, odstavíme ju zo sporáka, horúcu ju nalejeme do formičiek a dáme stuhnúť do chladničky.

4

Po hodine želé cukríky vyklopíme a vyskúšame. Skladujeme v chladničke vo formičkách alebo vyklopené cca 2 – 3 dni.

Viete, že...?
Riasa agar, známa v Japonsku ako kanten, je výborným prirodzeným želírujúcim prostriedkom s veľmi jemnou chuťou. Okrem iného je agar mimoriadne výživný, pretože obsahuje mnoho minerálov. Môže sa použiť na dezerty, gumené cukríky alebo korenené zeleninové aspiky. Neutrálna chuť agaru neovplyvní prirodzenú arómu ovocia alebo zeleniny.

Benefity želé z agaru:

  • je veľmi ľahko stráviteľné,
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi,
  • v kombinácii s ľanovými semienkami alebo zázvorovou šťavou pôsobí proti zápche a povzbudzuje peristaltiku čriev,
  • pomáha pri vysokom krvnom tlaku a návaloch horúčavy,
  • používa sa aj pri chudnutí, pretože nemá kalórie,
  • mali by si ho dopriať aj ľudia, ktorí trpia bolesťami kĺbov,
  • pôsobí zásadotvorne, preto je vhodné aj v kombinácii s ovocím, keďže pomáha neutralizovať kyselinotvorné ovocie.
Vytlačiť stránku
Zdieľať recept