Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Ak si po sviatkoch želáte jediné, a to nevidieť tučné jedlá, začnite variť s nami – ako prvý tohtoročný recept vám ponúkame cestovinový šalát.
Cestovinový šalát s avokádom, grapefruitom a listovým šalátom je tým pravým štartérom do nového roka. A aby to v úvode nebolo až také bolestivé, pridali sme doň aj slaninu.
Cestovinové šaláty
Cestovinové šaláty patria medzi obľúbené nielen preto, že vám v zimnom období dodajú dávku zeleninových vitamínov, ale vďaka škrobu vás aj zasýtia. Ak si zvolíte ražné alebo ovsené cestoviny, prípadne tie obohatené o pšeničné klíčky či strukoviny, poskytnete telu aj slušnú dávku dôležitých proteínov.
Ak máte problémy s trávením lepku, môžete do tohto cestovinového šalátu použiť buď bezlepkové cestoviny (kukuričné či ryžové), alebo ich nahradiť pšenom, amarantom či quinoou.
Je tento cestovinový šalát pre vás príliš náročný? Vyskúšajte náš recept na jednoduchý cestovinový šalát s tuniakom a kukuricou. Pripravíte ho veľmi rýchlo a keďže je naozaj veľmi jednoduchý, zvládnu si ho pripraviť aj vaše školopovinné deti.
Pre fanúšikov cestovín
Cestoviny sú nám známe od útleho detstva. Od domácich rezancov našich starých mám cez kolienka a fliačky až po špagety či penne. Všetky sú vhodné nielen do teplých jedál, ale aj do šalátov.
Pýtate sa, ktoré cestoviny tu boli ako prvé? Slovenské či talianske? Každému napadne, že talianske, ale prvé zmienky o cestovinách pochádzajú z Grécka.
Vyrobiť si ich doma je jednoduché, potrebujeme len dve základné suroviny, múku a vodu, prípadne vajíčka. Cestovinovým maniakom odporúčame preštudovať prehľad top talianskych a slovenských receptov s cestovinami. Ponuka je naozaj bohatá a chutná.
Ak máte pocit, že cestoviny dokonale poznáte, skúste sa otestovať.
Vodu na cestoviny osolíme a pridáme do nej kvapku oleja.
Cestoviny uvaríme na spôsob al dente, aby boli tvrdšie a nerozpadli sa nám v šaláte, odložíme nabok a necháme vychladnúť.
Hlávkový šalát a šalát Little Gem jemne natrháme na menšie kúsky a vložíme do veľkej misy, v ktorej budeme šalát finalizovať.
Avokádo rozkrojíme, vyberieme z neho kôstku, dužinu ešte v šupke nakrájame na kocky a následne ju vylúpneme veľkou lyžicou do misy k šalátu.
Grep očistíme, zbavíme kože, dužinu natrháme do šalátu a zľahka premiešame. Pridáme vychladnuté cestoviny a dôkladne premiešame.
V menšej miske si pripravíme dresing. Všetky suroviny premiešame s nasekaným koriandrom.
Slaninu nakrájame na prúžky a opečieme na panvici do chrumkava.
Šalát podávame preliaty dresingom spolu s opečenou slaninkou.