Recepty Burgundské hovädzie na zelenine

Suroviny

1 kg hovädzieho zadného
120 g slaniny (prerastenej)
1 mrkva
1 petržlenová vňať
zeler
1 červená cibuľa (veľkú)
300 ml červeného vína
4 PL paradajkového pretlaku
2 strúčiky cesnaku
tymian (čerstvý)
3 PL olivového oleja
1 PL masla
soľ
mleté čierne korenie
petržlenová vňať (na posypanie)
300 ml slepačieho vývaru (alebo vývaru)

Popis

Mäso nakrájame na väčšie kúsky a v hlbšom hrnci na olivovom oleji ho orestujeme. Mäso vyberieme a na výpeku orestujeme najemno nakrájanú cibuľu, pridáme slaninu a na malé kocky nakrájanú koreňovú zeleninu. Pridáme mäso, všetko poprášime múkou a dôkladne premiešame. Do hrnca vlejeme víno a vývar tak, aby bolo mäso zaliate. Pridáme rajčinový pretlak, pretlačený cesnak, tymian, dochutíme soľou a korením. Premiešame, zakryjeme a dusíme:  v tlakovom hrnci 1 hodinu, v klasickom hrnci cca 2 – 3 hodiny alebo pečieme v rúre na cca 150 ˚C 2 – 3 hodiny. Do hotového jedla pridáme lyžicu masla, premiešame a dochutíme čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou. Hotové jedlo podávame s čerstvou bagetou, ryžou alebo hustou zemiakovou či zelerovou kašou.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept