Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Horčica patrí medzi najstaršiu a najobľúbenejšiu pochutinu. Chuť horčice poznali už starí Egypťania, no za jej dnešnú podobu môžeme s veľkou pravdepodobnosťou vďačiť Rimanom. Vyrába sa z mletých horčičných semien zmiešaných s vodou, octom, olejom a ďalšími zložkami. Horčičné semená sú bielej, hnedej aj čiernej farby.
Horčica je zdravá
Semená horčice sú plné vitamínu B, preto dobre pôsobí na nervový systém. Obsahujú aj vitamíny A, C, E, K, vápnik, železo, meď, selén, zinok a niacín, ktorý znižuje hladinu cholesterolu. Pomleté semená slúžia ako preháňadlo a používajú sa aj na zmiernenie bolesti pri reume a atrtritíde.
Najznámejšie druhy horčice
V obchodoch sa najčastejšie stretnete s horčicou plnotučnou či kremžskou. V čom sa líšia, k akým jedlám sú vhodné a aké ďalšie druhy sa oplatí ochutnať?
Plnotučná horčica – patrí medzi najobľúbenejšie a v kuchyni najviac využívané. Je jemne mletá, chuťovo menej výrazná a často sa prifarbuje napríklad kurkumou. Neprifarbená má šedožltú farbu, prifarbená žltohnedú. Podáva sa k údeninám, na dochutenie majonéz či omáčok.
Kremžská horčica – chuťovo omnoho výraznejšia aj vďaka nahrubo namletým čiernym semenám horčice. Typicky sladkastú chuť má na svedomí cukor, ktorého musí byť v tomto druhu horčice minimálne 16%. Ide o úplne inú receptúru ako v prípade plnotučnej horčice.
Dijonská horčica – svoj názov dostala podľa mesta, v ktorom bola prvýkrát vyrobená. Má pikantnejšiu chuť a výraznú žltú farbu. Kedysi sa vyrábala iba z čiernych semien. Dnes sa používajú hnedé, ktoré sa zbavia šupy a miešajú sa s ovocnou šťavou. Podáva sa k steakom a grilovanému mäsu.
Francúzska horčica – horčica známa ja pod názvom Bordeaux je rovnako žltá ako dijonská, len o niečo tmavšia. Pridáva sa do nej ocot, cukor, bylinky a koreniny. Vhodná je k údeninám a pečenému mäsu.
Anglická horčica – vyrába sa z bielej horčice, ktorá je v skutočnosti medovej farby, pridaním kurkumy a múky.
Americká horčica – rovnako ako anglická, aj americká sa vyrába z bielych horčičných semien. Prísadami navyše sú ocot, korenie, cukor a tiež kurkuma. Používa sa na toasty, sendviče a hot-dogy.
Špeciálne horčice – na trhu nájdete rôzne ochutené varianty. Pikantné aj menej pikantné, grilovacie s kečupom, s provensálskym či zeleným korením a pod.
Suchá horčica – ešte ste o nej nepočuli? Vznikla mletím semien černej a bielej horčice a po preosiatí vznikol hladký prášok. Dnes sa do tejto zmesi pridáva pšeničná múka, kurkuma, trocha cukru, soľ a korenie.
Využite horčicu naplno
Jej miesto v kuchyni je rozhodne nenahraditeľné. Používa sa na dochucovanie omáčok, majonéz a šalátových zálievok. Pridávajte ju vždy na konci tepelnej úpravy. Ak používate suchú horčicu, pridať ju môžete aj do oleja, v ktorej ste smažili cibuľu či cesnak. Vhodná je do polievok, dusených jedál aj ako konzervačná látka napríklad pri výrobe čatní.
Vyrobte si vlastnú domácu horčicu. Je to veľmi jednoduché!